"Jag har drömt om detta i många år"


En passionerad neurolog, bättre intern planering och en positivt inställd röntgenavdelning – nu diagnosticerar Skånes universitetssjukhus i Lund MS på en enda dag.

Sedan i slutet av oktober 2015 görs MS-utredningar i ett ”snabbspår” på SUS i Lund. Det innebär att patienterna blir kallade till ett enda utredningsbesök istället för att genomgå en tidskrävande och omständlig diagnosticeringsprocedur, som förut kunde ta flera månader.

 

Koordinerade insatser under en intensiv dag
Tack vare ett gott samarbete med röntgenavdelningen har fyra tider i månaden avsatts till snabbspåret. Utredningsdagen inleds med just en magnetkameraröntgen av hjärnan på morgonen. Därefter kommer patienterna till neurologen där de träffar en MS-specialist som gör en neurologisk undersökning, och tar ett ryggmärgsprov.

– Efter lunch har vi fått svar på magnetkameraundersökningen, och de flesta svar från ryggmärgsvätskan. På eftermiddagen kan vi alltså berätta för patienten om han eller hon har MS, har begynnande MS eller inte har MS, berättar Petra Nilsson, överläkare och chef för MS-teamet på SUS, tillika passionerad initiativtagare till snabbspåret.

Petra Nilsson tror att Lund är ensamma i landet om arbetssättet – trots att hon länge arbetat för en förändring:

– Jag har drömt om det här i flera år, och vi är väldigt glada över det nya sättet att arbeta. Alla patienter hos oss kommer inte få sin diagnos på det här sättet, men förhoppningsvis en stor andel, säger hon.

 

Flera fördelar med snabbspåret
De största vinsterna är, förutom effektivare resursanvändning och snabbare diagnosticering, mindre oro hos patienterna och snabbare start av patientens behandling.

– Om patienten får sin behandling tidigare blir det förhoppningsvis en bättre prognos för sjukdomen. Patienten slipper också oroa sig under en lång tid. Många patienter berättar om hur de blivit bemötta i början, och att det intrycket sitter kvar som ett ärr. Om diagnosticeringen går snabbt, och vi kan förmedla diagnosen på ett bra sätt, då kan kanske hela patientens sjukdomsförlopp kännas mindre traumatiskt, säger Petra Nilsson.

Text: Tobias Vestergren
Fotograf: Roger Lundholm/Region Skåne

 

Biogen-11578 oktober 2020
Senast uppdaterad: 2021-02-18

Läs mer