Biogen-32853 oktober 2021

Nedsatt kognition ger sämre arbetsförmåga

I den här filmen berättar professor Tomas Olsson om ett enkelt test, SDMT (Symbol Digit Modalities Test) som testar kognitiv förmåga hos personer med MS (multipel skleros). Resultatet kopplas till arbetsförmåga.

– För 10–20 år sedan brydde man sig inte om den typen av symtom vid MS. Vid MS tänker man mer på rörlighet och gångförmåga, men den här typen av symtom kan vara desto viktigare, menar Tomas Olsson.

– En del patienter kan blir missförstådda och kanske inte får ersättning från Försäkringskassan eller har bekymmer när det egentligen är en annan typ av symtom än direkt rörlighet som ger problem, så det är viktigt att ha kunskap om det här, menar Tomas Olsson och säger att man i vissa fall kanske behöver göra ytterligare tester som kan ligga till grund för försäkringsärenden.

Han menar vidare att kognitiv förmåga är en viktig parameter för behandling av MS i tidigt stadium, för att förhindra en försämring av symtomen.

Data kring MS och kognition presenterades på världens största MS-kongress, ECTRIMS i Paris hösten 2017, där Tomas Olsson presenterade data kring nedsatt kognition och kopplingen till en sämre arbetsförmåga.

Se filmen här!

 

Text: Louise Candert

Biogen-41677 januari 2020
Senast uppdaterad: 2021-11-03


Läs mer