Att tänka på vid vaccinaton vid multipel skleros

Om du har MS och står på en immunmodulerande behandling finns risk att du blir sjuk av vissa vaccin. Neurologen och immunologen Charlotte Dahle förklarar hur det fungerar och vilka vaccin som man inte ska ta vid MS.

Det finns infektionssjukdomar som man bara får en gång i livet, eftersom immunförsvaret tillverkar antikroppar och immunceller mot sjukdomen första gången man drabbas. Antikropparna och immuncellerna finns sedan kvar i kroppen som ett immunologiskt minne. De skyddar dig från att få samma sjukdom igen. 

Det fungerar likadant om du får ett vaccin. De flesta vacciner består av försvagade virus eller bakterier. När du får vaccinet stimuleras immunförsvaret till att tillverka ett immunsvar som hjälper din kropp att försvara sig mot den specifika sjukdomen som du har vaccinerats mot.


Vissa vacciner bannlysta vid MS

För dig som har MS och får en immunmodulerande behandling* är det viktigt att känna till att det finns vissa vaccin som du inte ska ta. Skälet är att ditt immunförsvar redan är hämmat (av den immunmodulerande behandlingen) och att du då kan bli sjuk av vaccinet.

- När man står på en immunmodulerande behandling får man inte ta levande vaccin, det är det som är det viktigaste. Annars kan man vaccinera sig mot vad som helst. Men man kanske får ett sämre vaccinationssvar om man står på läkemedel som hämmar immunförsvaret, säger Charlotte Dahle, neurolog och immunolog. 

Charlotte Dahle förklarar att levande vaccin är virus som inte är helt avdödat, vilket är skälet till att man kan bli sjuk av vaccinet. Exempel på sådana levande vaccin är mässling, påssjuka, röda hund, vattkoppor och gula febern. Dahle tillägger att vattkoppsvaccinet nog är det farligaste eftersom det viruset är det mest smittsamma.

* Gäller nästan alla immunmodulerande behandlingar. Prata med din läkare om du är osäker.


Vaccination vid MS – het fråga under MS-kongress

Nu när det börjar närma sig influensatider blir frågan om influensavaccin aktuell.

- Man rekommenderar att ta influensavaccinet. Men om man står på läkemedel som hämmar immunsystemet kan svaret bli sämre, så det är inte säkert att man får fullgott skydd av vaccinet, men det är inte farligt att ta vaccinet, säger Dahle och tillägger att influensavaccinet är ett avdödat vaccin och är alltså inte levande.2

Frågan om vaccination vid MS och behandling var en av många frågor som togs upp under MS-kongressen, ECTRIMS* tidigare i höst. Det här är ett ämne som är högaktuellt bland neurologer. Charlotte Dahle menar att man som neurolog behöver kolla upp patientens immunförsvar och vad patienten behöver fylla på med för vaccinationer, innan man startar med immunmodulerande behandling.

 

ECTRIMS

Varje höst arrangeras ECTRIMS*, som är väldens största MS-kongress. I år ägde den 35:e upplagan av mötet rum på Stockholmsmässan i Sverige. Under den 11–13 september 2019 besökte nästan 10 000 deltagare från hela världen kongressen för att träffats och diskutera sjukdomen multipel skleros. Under de här tre dagarna fanns ett gediget program med olika sessioner att besöka och det visades över tusen posters**.

*ECTRIMS = European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis

** Poster = kort presentation av studie, vetenskapligt arbete, metodutveckling eller dylikt som presenteras på en poster under en kongress.


ECTRIMS

Varje höst arrangeras ECTRIMS*, som är väldens största MS-kongress. I år ägde den 35:e upplagan av mötet rum på Stockholmsmässan i Sverige. Under den 11–13 september 2019 besökte nästan 10 000 deltagare från hela världen kongressen för att träffats och diskutera sjukdomen multipel skleros. Under de här tre dagarna fanns ett gediget program med olika sessioner att besöka och det visades över tusen posters**.

*ECTRIMS = European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis

** Poster = kort presentation av studie, vetenskapligt arbete, metodutveckling eller dylikt som presenteras på en poster under en kongress

 

Text: Louise Candert
Foto toppbild: iStock
Foto Charlotte Dahle: Henrik Rådmark

Biogen-32398 november 2021
Senast uppdaterad: 2022-02-23


Du kanske också är intresserad av:

Nedsatt kognition ger sämre arbetsförmåga

I den här filmen berättar professor Tomas Olsson om ett enkelt test, SDMT (Symbol Digit Modalities Test) som testar kognitiv förmåga hos personer med MS (multipel skleros). Resultatet kopplas till arbetsförmåga.

Läs mer
Ökad risk för MS vid rökning

Genom åren har man identifierad en rad olika riskfaktorer som ökar risken att insjukna i MS. En av dem är rökning som ökar risken för att insjukna i MS med 50 %. 

Läs mer
Från provrör till färdigt läkemedel

Resan från de allra första molekylerna i ett provrör till ett färdigt läkemedel hos patient är både lång och komplicerad. De allra flesta läkemedelskandidaterna kommer att falla bort under de cirka femton år som krävs innan ett nytt läkemedel godkänns för användning.

Läs mer
Immunsystemet – så funkar det

Varje dag och varje stund utsätts vi för hot i form av virus, bakterier, svampar, parasiter eller andra främmande ämnen i vår omgivning, många med potential att skada oss. Utan ett väl fungerande försvar har vi minimala möjligheter att överleva.

Läs mer
Rökning ökar risken för progressiv MS

Rökning accelererar sjukdomen MS, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Personer med MS-diagnos som röker utvecklar progressiv MS snabbare än de som slutar. ”De som fortsatte röka efter sin MS-diagnos utvecklade progressiv MS i snitt 7 år före de som slutade röka vid diagnosen” säger Jan Hillert, en av forskarna bakom studien.

Läs mer
Våra tankar påverkar kroppen

Placeboeffekten är lika gammal som läkekonsten, även om begreppet placebo började användas inom medicinen först på 1900-talet. 

Läs mer
Betydelsen av MR för MS – förr, nu och i framtiden

Magnetkameran har fått en allt viktigare roll vid multipel skleros, MS både för diagnostik och uppföljning men även för utveckling av nya läkemedel. Här berättar forskaren och röntgenläkaren Tobias Granberg om magnetkamerans utveckling.

Läs mer
Liten vaccinskola för dig med MS del 1

Här får du lära dig grunderna om vaccin. Hur allt började men också vilka olika typer av vaccin som finns idag och hur de fungerar. I nästa del fokuserar vi mer på vad som gäller för dig med MS.

Läs mer
Liten vaccinskola för dig med MS del 2

Här får du hjälp att sortera bland vaccinen – vilka vaccin du som har MS och en sjukdomsmodifierande behandling kan ta, vilka vaccin du inte kan ta och hur rekommendationerna ser ut.

Läs mer
Ny upptäckt om genetiska ledtrådar med risk för MS

Nya fynd gällande multipel skleros, MS, har gjorts av ett internationellt forskarlag lett av Karolinska Institutet. Man har upptäckt att oligodendrocyter kan spela en annorlunda roll i utvecklingen av MS än vad man tidigare trott. Dessa fynd kan bana väg för nya terapeutiska metoder vid MS.

Läs mer