5 saker man inte vill höra på jobbet när man lever med MS

Jag har levt med min MS i mer än halva mitt liv. Ibland har jag mått bra, ibland har jag mått dåligt, men för det mesta har jag mått helt ok. Vissa perioder har jag varit så dålig att jag inte kunnat arbeta alls men nu är jag inne i en period när jag jobbar ganska mycket. Detta kan förstås vara svårt för människor att förstå. Många vet inte vad MS är. Andra har en bestämd uppfattning om hur sjukdomen ser ut och andra vill helst inte ens tänka på det.

De flesta människor i min omgivning är vänliga och vill mig väl, men ibland kan vissa kommentarer, om än sagda i all välmening, både såra och upplevas kränkande. Trots att jag tycker att jag har hört det mesta finns det ändå saker som jag aldrig slutar förvånas över. Jag har därför försökt lista fem saker som jag absolut inte vill höra på jobbet.


1. ”Men du ser ju så frisk ut, din MS kan inte vara den svåra sorten?!”

Många MS-symptom syns inte på utsidan. Jag hanterar dagligen smärta, yrsel och trötthet (så kallad fatigue). Det kanske inte syns på utsidan, men känns desto mer på insidan.

2. ”Det måste vara skönt att inte jobba och stressa som vi andra!”
På grund av min MS klarar jag inte att jobba heltid, men det betyder inte att jag har semester när jag inte är på jobbet. Då har jag fullt upp med att göra saker som får mig att fungera och orka gå och jobba.

3. ”Men du är ju så glad och positiv!” 
Ja, jag försöker vara glad och ha en positiv syn på livet. Skulle jag gräva ner mig i min MS, i hur jag mår och vad jag missar i livet skulle jag nog inte stå ut med mig själv. Bara för att jag lever med en sjukdom betyder det inte att jag inte får skratta och vara glad.

4. ”Men, det är väl roligt att du får komma ut och jobba lite grann?!”
Japp! Jag skulle hellre jobba dubbla skift än leva med den här sjukdomen. Nu gör jag så gott jag kan och faktiskt lite till. Bespara mig den nedvärderande tonen. Tack!

5. ”Trodde inte du ville följa med ut efter jobbet. Du har ju din MS!” 
Jag är precis som alla andra och jag vill inte behandlas annorlunda för att jag lever med en sjukdom. Fråga mig, precis som du frågar vilken annan kollega som helst.
 


Text: Eva Helmersson

Biogen-19199 maj 2021 
Senast uppdaterad: 2021-05-21

Läs mer