Få bukt med SÖTSUGET


Trots att vi vet att för mycket sötsaker inte är bra för hälsan har många av oss svårt att stå emot. Vad beror det på? För stort utbud, dålig karaktär eller ett sug starkt som ett beroende?

Sockerkonsumtionen har ökat i hela västvärlden, från en konsumtion på 0,4 kg per år och person under 1700-talet till dagens dryga 40 kg. I Sverige äter vi i snitt 17 kilo godis per år och person, en ökning med 150 procent sedan 60-talet. Den totala sockerkonsumtionen har dock inte ökat de senaste 50 åren, istället har andra sötningsmedel vunnit mark och konsumtionsmönstret har förändrats. Vi använder mindre socker hemma men äter större andel socker via industriproducerade livsmedel.
 

Varför tycker vi om sött?
Att tycka om sötsaker är en del av vår biologi. Vi föds programmerade att tycka om socker och t.o.m. bröstmjölken, den första näring vi möts av som nyfödda, är söt. Vi behöver energi för att hjärnan ska utvecklas och den söta smaken signalerar att maten är energirik. Hjärnan är dessutom det organ i kroppen som behöver mest energi. Socker triggar våra belöningssystem, frisätter opiater (kroppsegna morfinmolekyler) och ger smärtlindring.
 

Sug eller beroende
Utbudet av sötsaker är enormt och efterfrågan likaså, men vad beror det egentligen på? Vi vet ju alla att överdrivet sockerintag inte är bra för hälsan. Saknar vi biologiska spärrar mot hög sockerkonsumtion eller har vi bara dålig karaktär? Det hade ju varit så lätt att äta nyttigt, om det inte vore för det där suget efter något sött som tenderar att sätta in framåt eftermiddagen och kvällskvisten.
 

En fråga som ofta debatteras är om människor kan bli beroende av socker, likt droger. Beroendeproblematik kring mat är ett relativt nytt forskningsområde och det finns därmed många kunskapsluckor som behöver fyllas. Det är också ett område där flera olika forskningsdiscipliner möts, med delvis olika tolkning av de studier som finns. Kort kan sägas att sockerberoende har visats i djurmodeller, men det finns ännu inga vetenskapliga bevis på människa.

Oavsett om man kan bli sockerberoende eller inte så har nog många av oss då och då upplevt ett sockersug som känns svårt att bli av med om man inte får stilla det med något sött – helst något onyttigt dessutom, som godis, glass eller kakor. Det där gröna äpplet vi rekommenderas att äta istället känns just då inte som något förstahandsval.
 

Varför minska sockerintaget
Sockerarter innehåller energi, men inga näringsämnen som vitaminer eller fibrer. Äter och dricker man mycket sött är det svårt att få i sig de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver, utan att samtidigt få i sig mer kalorier än man gör av med.

Det är lätt att bli överviktig och det i sin tur kan öka risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2 och cancer. Särskilt söta drycker kan öka risken för övervikt eftersom de ger många kalorier utan att mätta.
 

Hur mycket socker är lagom?
Nya riktlinjer från Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar barn och vuxna att minska intaget av tillsatt socker till 10 % av det totala energiintaget. Man påpekar dessutom att en sänkning till 5 % (ca 25 gram) per dag skulle ge ytterligare hälsofördelar.
 

Hitta ditt eget sätt

Sockersug kan vara väldigt starkt. Vill du göra en förändring, känn efter vad som fungerar för just dig; att äta lite, helt avstå eller att trappa ner lite i taget? Äter du bra i övrigt är det inte farligt med en liten mängd socker, men välj det söta med omsorg och njut av det. Fundera på var, när och hur du stoppar i dig socker. Var är det enklast att skära ner?

Behöver du stöd kan du börja med att ta hjälp av ”Nyckelhålet”, det hittar du t.ex. på flingor, bröd och yoghurt med bara lite tillsatt socker. Väljer du mat med Nyckelhålet får du i dig mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre mängd fett.

Och kom ihåg att även små förbättringar räknas!


Fakta:

Sötningsmedel

Det finns många olika sätt att söta mat – med sockerarter, sockeralkoholer eller andra naturliga och syntetiska ämnen som ger söt smak. Det råder dock delade meningar om sötningsmedlens för- och nackdelar. Men enligt Livsmedelsverket är alla sötningsmedel som är godkända i Sverige ofarliga. De har undersökts mycket noggrant i många olika studier på celler, djur och människa och har bedömts som helt säkra att använda som livsmedelstillsatser.
 


Text: Susanne Romberg

 



Biogen-19199 mars 2023
Senast uppdaterad: 2023-03-23

Läs mer

Hälsosam livsstil med MS

Sömn, kost, motion/träning, att inte stressa och att inte röka är några av de viktigaste hörnstenarna för en god hälsa. Det gäller även för dig som har MS. Bara du vet vilka vanor du skulle behöva skapa för att må bra/bättre.

Läs mer
En bättre start på dagen

Det här är första delen i en serie om må-bra-rutiner. Vi börjar från början, med starten på dagen och tips på goda morgonrutiner.

Läs mer
Mer motivation till rehab med terapihund

Det finns en rad vinster att hämta vid träning med terapihund. Även vid MS. Sanna Eriksson, koordinator och samordnare för djur i omsorgen, berättar hur det går till.

Läs mer
En godare sommarfrukost

Tänk dig en riktigt god frukost i solskenet med några morgonpigga fåglar och morgontidningen som sällskap. Visst låter det härligt? 

Läs mer
5 saker man inte vill höra på jobbet när man lever med MS

Jag har levt med min MS i mer än halva mitt liv. Ibland har jag mått bra, ibland har jag mått dåligt, men för det mesta har jag mått helt ok. Vissa perioder har jag varit så dålig att jag inte kunnat arbeta alls..

Läs mer
Jag ska sluta röka!

Inte nu när det snart är semester, eller det får bli efter helgen, eller jo jag ska men ikväll ska jag ut med kompisarna. Känner du igen mönstret? Blir det någonsin rätt tillfälle att sluta röka?

Läs mer
Yoga och meditation hjälper vid hjärntrötthet

En studie från Sahlgrenska akademin visar att yoga och meditation hjälper personer som drabbats av extrem hjärntrötthet. Under åtta veckors träning minskade trötthet och stress markant hos försökspersonerna.

Läs mer