Mer motivation till rehab med terapihund

Det finns en rad vinster att hämta vid träning med terapihund. Även vid MS. Sanna Eriksson, koordinator och samordnare för djur i omsorgen, berättar hur det går till.

Sanna Eriksson är själv ”terapihundförare” till Selma, en sexårig springer spaniel som varit terapihund i tre år. När Selma har sin arbetsväst på sig vet hon att hon är på jobb. Sanna berättar att Selma har en fantastisk känsla för när det är arbete eller ledigt.

- Hon går helt in i sin arbetskostym och är där till hundra procent för personen som hon kanske aldrig har sett förut.

Framgångsrik rehabilitering

Sanna Eriksson och hennes hund Selma träffar personer med olika behov – det kan handla om fysisk rehabilitering efter till exempel en trafikolycka men också om psykisk rehabilitering vid till exempel social fobi.

Hon berättar att det är något som händer mellan hunden och personen som de jobbar med och att det kommer ut så många fördelar ur den relationen.  
 


Bosse

En man som Sanna och Selma tränade, vi kan kalla honom Bosse, har en hjärnskada efter en trafikolycka. Han har en halvsidig förlamning och hade inte gått utan kryckor på tolv år.

Bosse hade visserligen ett träningsschema från sin fysioterapeut (sjukgymnast), men kände sig inte alls motiverad att träna på egen hand.

Sanna gjorde om övningarna så att de kunde utföras tillsammans med Selma och efter tre månader kunde Bosse gå tolv meter utan kryckor (målet som de suttit upp tillsammans var att han skulle kunna gå fem meter).
 


Sanna Eriksson förklarar den goda effekten med att fokus hamnar på hunden och genom att man tränar och hjälper till med hunden, glömmer man nästan bort att man själv samtidigt får träning.

– Det blir mycket roligare och mer motiverande att göra det tillsammans med hunden.

Genom att bli sedd av hunden som fokuserar helt på dig och genom att du både får uppmärksamhet och kärlek, ökar både självkänsla och självförtroende, förklarar Sanna.
 


Sture

Sanna och Selma tränade med en man som har ångestsjukdom, schizofreni och svåra sociala bekymmer. Vi kan kalla honom Sture.

Sture hade inte varit hos tandläkaren på femton år. Han klarade helt enkelt inte av den situationen. Personalen på hans boende hade försökt med allt, men utan framgång.

Sanna och Selma började med att först bygga en relation till Sture. Sedan följde de med Sture till tandläkaren. Det gick hur bra som helst – Selma låg i Stures knä under hela besöket. Personalen på Stures boende var överlyckliga.

Sanna och Selma tillbringade sedan många timmar i behandlingsrummet innan tandläkaren fick ordning på Stures tänder.

För Sture gick de här besöken hos tandläkaren med lite varierad framgång. När han ibland var på väg ur tandläkarstolen märkte Selma det direkt och smög upp mot honom med hela sin tyngd. Det var som om sa hon till honom att han kanske skulle sitta kvar lite till ändå.

Till den allra sista behandlingen gick Sture själv, utan Sanna och Selma.

Och han var mäkta stolt.
 

Terapihund vid MS

Sanna Eriksson menar att man definitivt kan ha hjälp av en terapihund vid MS. Både med att hålla i gång fysiska och kognitiva funktioner. Att träffa en terapihund kan också vara ett sätt att komma ut och få frisk luft kombinerat med motion.

- Jag har jobbat brett i olika rehabiliteringsuppdrag med terapihund och sett en tydlig effekt hos personer som fått en betydligt bättre rörelseförmåga genom att träna olika förmågor, säger Sanna Eriksson.

Så gör du om du skulle vilja få hjälp av en terapihund:

  • Ställ frågan till arbetsterapeuten i MS-teamet.
  • Om man har insats från kommunen kan man önska tjänsten genom kommunen.En del kommuner har hundteam eller anlitar företag med hundteam.
  • Man kan också lägga in en beställning om terapihund hos ett privat företag. Det finns fonder att söka för finansiering.

Så går det till:

  1. Först går Sanna Eriksson själv till personen som behöver hjälp. Hon gör en kartläggning över vad personen klarar själv, vad hen behöver hjälp med, styrkor och svagheter.
  2. Nästa gång de träffas är Selma med. Fokus är då på att lära känna varandra och de spånar tillsammans om aktiviteter och övningar som skulle kunna passa.
    – Det finns massor av aktiviteter och bra övningar att göra, säger Sanna.
  3. Därefter träffas de efter behov, det kan vara alltifrån två gånger per vecka till en gång varannan vecka.

Sanna och Selma gör hembesök till personerna de tränar med och anhöriga får gärna vara med.

- Då gör vi gruppaktiviteter tillsammans med Selma. Det kan vara kul att få visa upp för sina nära vad man har tränat på, säger Sanna Eriksson.
 


Terapihund…

… är en beställningstjänst. Samma hund går med sin ledare till olika personer.

Hunden är utbildad och lämplighetstestad och kan vara av vilken ras som helst.

Servicehund…

… är knuten till sin ledare. Hunden hjälper/ger service till sin ledare som ofta har något funktionshinder.
Exempel på servicehundar är diabeteshund, epilepsihund och ledarhund.
 


Text: Louise Candert

Foto: PrivatBiogen-19199 maj 2021 
Senast uppdaterad: 2021-05-21

Läs mer