God planering gav Malin en tryggare graviditet

Malin fick sin MS-diagnos 2002, och livet förändrades på flera sätt. Hon funderade mycket kring hur det skulle vara att genomgå en graviditet och få barn.

En graviditet innebär ofta ett uppehåll i behandlingen, vilket gör att beslutet inte är helt självklart. Malin och hennes man samlade information och planerade tillsammans för hur de skulle hantera olika situationer. Därmed kände de sig trygga och kunde helt fokusera på glädjen med att bli föräldrar.

Den som drabbas av MS kan behöva omvärdera vissa saker i livet och finna nya förhållningssätt. Att bilda familj är något som många vill, men beslutet kan kräva lite extra eftertanke. Malin och hennes man diskuterade och planerade för hur en graviditet skulle kunna bli så positiv som möjligt för dem.
 Man ska inte fundera allt för mycket, men lite måste man planera. Det är viktigt att båda två är helt inne på samma spår, och att man har pratat igenom situationen så att man är överens om vad som ska ske om olika saker inträffar. Men när man väl bestämt sig ska man inte grubbla mer, utan tänka: så roligt detta ska bli, säger Malin.

 

Förhoppning om en rosa tid

För Malin gick det snabbt att bli gravid, något hon är mycket tacksam för. Hon hade hört att MS-sjuka ofta mår bra under en graviditet och såg fram emot den perioden i sitt liv.
 Det var lite en dröm att äntligen få må riktigt bra, men tji fick jag, berättar Malin.
Även om inte MS-sjukdomen gjorde sig påmind upplevde hon alla vanliga graviditetssymtom man kan tänka sig. Först blev hon väldigt trött.
 Det var egentligen den här graviditetströttheten som gjorde att jag misstänkte att jag var gravid. Men det var en skön och behaglig trötthet. Jag kunde lägga mig och läsa en bok eller vila bort den., säger Malin.
Malin fick bekymmer med foglossning och andra bäckenproblem, och var tvungen att ta smärtstillande tabletter. Rädslan för hur dessa skulle påverka barnet gjorde att hon inte gav sig förrän fyra olika läkare hade intygat att inget sådant skulle hända.
 Jag fick inte den rosa graviditet jag hade hoppats på. Bäckenet slutade att fungera och jag fick gå på kryckor. Folk trodde att det berodde på min MS, men den hade inget med saken att göra, berättar Malin.

 

Tröttheten slog till

Att vara utan bromsmedicinerna under den här perioden var inget som oroade Malin. Det hon tyckte var jobbigast var att inte kunna ta sin behandling mot tröttheten.
Hon fortsatte behandlingsuppehållet efter förlossningen för att amma. Hon mådde bra fysiskt under perioden, men drabbades av trötthet och fick en depression.
- Jag borde ha avbrutit amningen tidigare och börjat med behandlingen, för att undvika att hamna i en depression. Med ett nyfött barn ska man ju egentligen bara vara lycklig.
Hon hade planerat att amma i några veckor men höll på i sju månader. Till slut fick hon hjälp av sin läkare att fatta beslutet om när hon skulle sluta amma och börja med behandlingen igen.
 Han sa ”nu bestämmer vi att du ska börja med behandlingen igen det här datumet”. Jag hade två månader på mig att sluta amma och det gick bra. Det är bra att bestämma sig, berättar Malin.


Viktigt att känna sig trygg

Om Malin skulle välja att bli gravid och få ett barn till, skulle hon sluta amma tidigare för att undvika att hamna i samma situation. Det finns bra mjölkersättning idag så man behöver inte känna sig tvungen att amma länge, och till nyblivna mammor med MS ger hon rådet att verkligen känna efter.
  Om man börjar må sämre kan man välja att sluta amma och börja med behandlingen igen. Det beslutet ska man sedan vara stolt över, eftersom det är viktigt att känna sig trygg. Man är dessutom en betydligt bättre mamma om man mår bra.
Ett annat tips är att försöka få hjälp med att ta hand om barnet, eller att få in det på dagis eller hos dagmamma tidigt.
 Att få möjlighet att vara en starkare förälder är bara positivt. Är man sjukskriven har man rätt att ha sina barn på dagis, vilket ger möjlighet att vila och därmed kunna fungera bättre som mamma, säger Malin.
Att få barn är en stor omställning för alla och för den som har MS kan det innebära en ännu större förändring. Idag är Malin stolt över att hon och hennes man vågade ta steget att bli föräldrar.

 

Text: Marianne Böckmann

 


Biogen-26860 september 2021 
Senast uppdaterad: 2021-09-15

 

Läs mer

Om graviditet på ECTRIMS 2016

Innan 1960-talet rekommenderade man att personer med MS skulle ”avstå graviditet”. 

Läs mer
Beställ bok om att bilda familj med MS

Böcker om att bilda familj med MS samt pedagogisk pysselbok för barn kan beställas.

Läs mer
Amning när man har MS

Elisabeth Hjärtmyr är amningsspecialist och när hon ger råd till mammor med MS, handlar det ofta om stöd till att inte amma eller att trappa ner för att starta eller återuppta en behandling.

Läs mer