Raw food – gott, hälsosamt & näringsrikt!


Sugen på något nytt? Byt ut din frukost mot raw food och få en bra start på
dagen.

Raw food är inget nytt. Tvärtom, för inte så många generationer sedan var all mat människan åt rå. Men de senaste årens experimenterande med exotiska råvaror från världens alla hörn har lett till ett nytt spännande raw food kök. Gott, hälsosamt och näringsrikt och dessutom precis så som din kropp är skapt att äta den.
 

Byt ut en måltid

Det låter enkelt, men att börja med något nytt innebär ofta en tröskel att ta sig över. Ett sätt att introducera raw food är att byta ut en av dagens måltider. Frukost eller lunch brukar vara enklast och ger dig dessutom en bra start på dagen. Gillar du det och känner att du mår bra, kan du sedan successivt öka inslaget av frukt och grönt. Ät din gamla mat, men låt t.ex. halva tallriken bestå av olika typer av färska grönsaker.

Som lite inspiration på vägen får du här två enkla recept på smoothies som kan passa såväl till frukost som lunch eller mellanmål.

Bärig smoothie ca 3–4 glas

100 g frysta jordgubbar
1,5 dl frysta blåbär
2 dl frysta hallon
2 bananer
8 bitar frusen mango
1,5 tsk vaniljpulver
ca 5 dl vatten (mer eller mindre beroende på vilken konsistens du gillar)

Lätt som en plätt – bara att mixa allt i mixern!
 

Grön smoothie ca 3–4 glas

3 avokado

1 dl bladspenat

juicen av 1 citron

juicen av 3 apelsiner

riven färsk ingefära

1 burk (ekologisk) kokosmjölk 

2 msk honung

Mixa först ihop spenat, avokado och citronjuice. Häll ner kokosmjölken och tillsätt sedan resterande ingredienser. Önskar du tunnare konsistens tillsätt lite vatten eller mer apelsin.
 

Raw food

  • Raw food är mat som inte upphettats över 42-43 grader. Tanken är att man ska bevara matens enzymer och näring, som ofta förstörs när maten processas och upphettas.
  • Inom rawfood äter man bland annat frukt, grönsaker, färska gärna egenpressade juicer, groddar, svampar, örter, frön, nötter, fermenterade grönsaker, sjögräs, och alger.
     

Bra att alltid ha hemma när du ska laga raw food:

  • En bra mixer
  • En bra kniv
  • Färska grönsaker och örter, avocado, frukt och frysta bär
  • Fröer, nötter, torkad frukt och kallpressad olja
  • Internet – för att hitta inspiration och spännande recept

 

Text: Susanne RombergBiogen-42670 mars 2022
Senast uppdaterad: 2022-03-09

 

Läs mer

Följ med på MS-yoga

Se filmen och testa det här korta MS-yogaprogrammet som leds av yogainstruktören Malin Schulz.

Läs mer
Resa med MS

Att resa med MS utgör inget hinder – men kräver kanske lite mer planering. Här har vi samlat tips, råd och inspiration.

Läs mer
Du och din partner

Kanske hade du din partner med dig redan när du fick diagnosen. I den stunden behövde han eller hon inta en stödjande roll och kanske ta till sig fakta kring sjukdomen du fick av din läkare, men som du inte var mottaglig för just då.

Läs mer
Din omgivning

Din möjlighet att förändra saker i livssituationen går hand i hand med den egna och omgivningens förståelse. Det krävs mod och styrka att berätta för andra om din situation.

Läs mer
MS och ditt jobb

Många är mitt i livet med arbete och familj när de får sin MS-diagnos. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera sin arbetssituation. 

Läs mer
Var delaktig i din vård

Som du kanske känner till har du rätt till en god vård av din MS, du har rätt att vara delaktig i vården och att tillsammans med vårdpersonalen planera din vård.

Läs mer
Dietistens tips - så äter du rätt när du har MS

Det finns ett stort intresse för kost bland MS-sjuka. Någon specialkost rekommenderas inte till personer med MS, men det är ändå viktigt att tänka igenom vad du äter.

Läs mer
Så förstår du läkemedelsspråket

I bipacksedeln och på FASS.se kan du läsa om hur ditt/dina läkemedel fungerar. Där kanske du stöter på några nya ord. I ordlistan nedan finner du förklaringar till några av de ord som ofta används tillsammans med läkemedelsanvändning.

Läs mer
Kognitiva problem vid MS - träning, tid och lugn miljö ger resultat

Kognitiva symtom förekommer hos cirka hälften av alla personer med MS. De påverkar såväl arbetslivet som sociala situationer. Kognitiv träning, mer tid till uppgiften och färre...

Läs mer
Hantera stressen

För många med MS förvärras symtom som muskelspasmer, smärta och hjärntrötthet vid stress. Men det finns verktyg som kan minska kroppens stressreaktioner.

Läs mer
Bemästra din fatigue: Känn efter, planera och prioritera!

Det går att påverka besvären av fatigue, MS-tröttheten som många upplever som det mest funktionshindrande symtomet vid MS.

Läs mer
Träna hemma

En starkare kropp klarar bättre av vardagens utmaningar, men ibland är det svårt att hitta tid och motivation att ge sig iväg till gymmet.

Läs mer
Tillbaka till en bättre vardag

Vindarna blir kyligare och kvällarna mörkare. Den förestående hösten och den stundande vardagen gör sig påmind.

Läs mer
Sofias bästa träningstips

Sofia Norgren fick sin MS-diagnos 2014. Idag sju år senare springer hon Marathon och vill inspirera andra med MS att träna i någon form. Här ger hon sina bästa träningstips för dig som har MS.

Läs mer
”Jag ser en klar skillnad på patienterna som tränar”

– Jag pratar med alla mina patienter om träning, säger neurologen Anders Funkquist.

Han berättar hur han resonerar, var han hämtar sin kunskap och om vinsterna han ser på MS-patienter som tränar.

Läs mer