Resa med MS


Att resa med MS utgör inget hinder – men kräver kanske lite mer planering. Här har vi samlat tips, råd och inspiration.

Att resa kräver en del förberedelser för de allra flesta. För dig med MS kan det finnas ytterligare några saker att ordna med innan det bär av. Här har vi samlat några tips, vi har plockat ut reseberättelser från våra skribenter och tipsar om en riktigt bra bok att sätta tänderna i på tåget, flyget eller i solstolen.

 

Tips och råd vid resa

Viktigt för dig med MS att tänka på är hur din medicin ska förvaras, att hotellrum och anläggningar har de förutsättningar du behöver och att Sverige har ett vårdavtal med det landet du reser till.

Förvaring av din medicin 

Kontrollera hur din medicin ska förvaras. En del bromsmediciner ska normalt förvaras i kylskåp (vid 2°C - 8°C) och får inte frysas. Möjligheten till förvaring i rumstemperatur under en begränsad period skiljer sig mellan läkemedlen. Vad som mer specifikt gäller ditt läkemedel kan du se på den bipacksedel som ligger i läkemedlets förpackning. Om du ska flyga bör du kontakta flygbolaget för att få rätt information om vad som gäller när du ska ta med din medicin.

Kontrollera information innan du bokar

Kontakta resebyrån personligen och ta reda på den information du fått om resan i samband med bokningen, stämmer. Gör detta innan resan bokas. Berätta då gärna om din sjukdom och vilka speciella behov du eventuellt har (assistans eller speciella faciliteter, till exempel hiss, kylskåp eller luftkonditionering på rummet).

Vårdavtal

Oförutsedda händelser kan alltid inträffa när du är ute och reser. Kontrollera därför att Sverige har vårdavtal med det land du åker till. Ett vårdavtal innebär att du vid eventuell sjukdom utomlands har rätt till samma vård som i Sverige. Om det inte finns vårdavtal måste en särskild försäkring tecknas för detta.

 

Så är det att resa med MS

Läs Johannas En resa utan min MS

 

Läs Malins Semester

Läs Martinas Semester med MS 

 

Boktips!

Till sist ett boktips till resan.

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Denna vackra kärlekssaga som erövrat världen handlar om Tin Win som är en framgångsrik advokat i New York. Hans familj är ursprungligen från Burma men hans amerikanska fru och deras barn vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.

Så en dag försvinner Tin Win utan ett ord. Familjen tvingas acceptera att spåren efter honom slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar den vuxna dottern Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev skrivet av hennes far till en okänd kvinna i en by i Burma.

Hoppet om att hitta fadern tänds åter hos Julia och hon reser till Burma för att söka upp kvinnan i brevet.

 

Biogen-42670 mars 2022
Senast uppdaterad: 2022-03-09

 

Läs mer

Följ med på MS-yoga

Se filmen och testa det här korta MS-yogaprogrammet som leds av yogainstruktören Malin Schulz.

Läs mer
Du och din partner

Kanske hade du din partner med dig redan när du fick diagnosen. I den stunden behövde han eller hon inta en stödjande roll och kanske ta till sig fakta kring sjukdomen du fick av din läkare, men som du inte var mottaglig för just då.

Läs mer
Din omgivning

Din möjlighet att förändra saker i livssituationen går hand i hand med den egna och omgivningens förståelse. Det krävs mod och styrka att berätta för andra om din situation.

Läs mer
MS och ditt jobb

Många är mitt i livet med arbete och familj när de får sin MS-diagnos. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera sin arbetssituation. 

Läs mer
Var delaktig i din vård

Som du kanske känner till har du rätt till en god vård av din MS, du har rätt att vara delaktig i vården och att tillsammans med vårdpersonalen planera din vård.

Läs mer
Dietistens tips - så äter du rätt när du har MS

Det finns ett stort intresse för kost bland MS-sjuka. Någon specialkost rekommenderas inte till personer med MS, men det är ändå viktigt att tänka igenom vad du äter.

Läs mer
Så förstår du läkemedelsspråket

I bipacksedeln och på FASS.se kan du läsa om hur ditt/dina läkemedel fungerar. Där kanske du stöter på några nya ord. I ordlistan nedan finner du förklaringar till några av de ord som ofta används tillsammans med läkemedelsanvändning.

Läs mer
Kognitiva problem vid MS - träning, tid och lugn miljö ger resultat

Kognitiva symtom förekommer hos cirka hälften av alla personer med MS. De påverkar såväl arbetslivet som sociala situationer. Kognitiv träning, mer tid till uppgiften och färre...

Läs mer
Hantera stressen

För många med MS förvärras symtom som muskelspasmer, smärta och hjärntrötthet vid stress. Men det finns verktyg som kan minska kroppens stressreaktioner.

Läs mer
Raw food - gott, hälsosamt & näringsrikt

Sugen på något nytt? Byt ut din frukost mot raw food och få en bra start på
dagen.

Läs mer
Bemästra din fatigue: Känn efter, planera och prioritera!

Det går att påverka besvären av fatigue, MS-tröttheten som många upplever som det mest funktionshindrande symtomet vid MS.

Läs mer
Träna hemma

En starkare kropp klarar bättre av vardagens utmaningar, men ibland är det svårt att hitta tid och motivation att ge sig iväg till gymmet.

Läs mer
Tillbaka till en bättre vardag

Vindarna blir kyligare och kvällarna mörkare. Den förestående hösten och den stundande vardagen gör sig påmind.

Läs mer
Sofias bästa träningstips

Sofia Norgren fick sin MS-diagnos 2014. Idag sju år senare springer hon Marathon och vill inspirera andra med MS att träna i någon form. Här ger hon sina bästa träningstips för dig som har MS.

Läs mer
”Jag ser en klar skillnad på patienterna som tränar”

– Jag pratar med alla mina patienter om träning, säger neurologen Anders Funkquist.

Han berättar hur han resonerar, var han hämtar sin kunskap och om vinsterna han ser på MS-patienter som tränar.

Läs mer