Sofias bästa träningstips

Sofia Norgren fick sin MS-diagnos 2014. Idag, 7 år senare, springer hon Marathon och vill inspirera andra med MS att träna i någon form. Här ger hon sina bästa träningstips för dig som har MS.

Det tog sin tid för Sofia att acceptera att hon hade en kronisk sjukdom och att hitta tillbaka till träningen. Vändningen blev MS-skolan då hon blev varse att hon själv faktiskt kunde påverka hur hon skulle må. Sofia tog sig i kragen och åkte ner till löparklubben i Ludvika. Hon hade inga höga ambitioner men ju mer hon sprang, desto roligare blev det och desto bättre gick det. När det gått två år efter att Sofia fått sin diagnos anmälde hon sig till Tjejmilen och på den vägen är det.

 

- Jag fick liksom en identitet också. Jag ville visa att jag kan springa fast jag har MS, det blev ju också på något sätt ett kvitto på att kroppen fungerade.

 

Läs mer om Sofia Norgren och hennes MS-resa här >>

Sofia är med i Asics Front Runners och driver ett instagramkonto där hon hoppas kunna inspirera personer med MS till att träna. Här ger hon sina bästa tips.

 

 

INNAN DU KÖR I GÅNG

 

Varför ska du träna?
Sofia menar att det är bra att först tänka över sitt syfte, varför man ska börja träna.

- Under MS-skolan berättade fysioterapeuten att det finns data på att MS-patienter som tränar faktiskt hade en bättre chans att återhämta sig från skov, så min drivkraft och syftet var ju det. Så bra att fråga sig ”varför vill jag börja träna?” och att man är sann med det.

 

Hitta en träningsform som du gillar

Att hitta en träningsform som man gillar och tycker är kul, gör att man känner mindre motstånd inför träningen och att träningen har större chans att bli av.

- Anledningen till att jag fastnade för löpningen var ju att dels hade jag sprungit innan jag blev sjuk. Jag tyckte att löpningen var så perfekt, det var tidseffektivt, det krävde inget material och jag tycker om att vara i skogen så att det liksom passade mig.

 

Lägg ribban lågt

Sofia påpekar att det är viktigt att ta det lugnt i början och så kan man trappa upp successivt. Man kan börja med att jogga lite lätt några gånger i veckan och att varva mellan att jogga och gå. En variant är att gå en lyktstolpe och sedan jogga en lyktstolpe. Man kan bestämma sig för att jogga i 20 minuter och gå ut och springa i 10 minuter och sedan vända och springa tillbaka, tipsar Sofia.

 

Var inställd på att det kan kännas lite motigt i början

Det är bra att vara inställd på att det ofta är lite motigt i början innan man får in vanan.

 

Sofia påpekar att det kan vara bra att få inspireration av andra, men att man inte ska jämföra sig. Du behöver hitta din egen nivå utifrån var du befinner sig just nu. Så att träningen blir en lagom utmaning och fortsätter vara det.

 

 

NÄR BAKSLAGEN KOMMER

 

Träning har en tendens att gå i vågor, ofta är det två steg fram och ett bak. Olika skäl kan göra att man kommer av sig och sedan kan ha svårt att motivera sig att komma i gång igen. Vad kan man göra då?

 

Påminn dig om syftet

- Om man har klart för sig varför man tränar så får man kanske upprepa sitt syfte igen, säger Sofia

 

Identifiera dina hinder
Hon tipsar också om att göra det lätt för sig att komma i väg. Man kan bestämma med en träningskompis eller boka in sig på ett pass, då blir det svårare att avboka. Det handlar också om att identifiera sina hinder och att försöka undanröja dem.

 

- Nu har jag försökt träna en del på morgonen för att jag har svårt att hinna med annars och jag tycker jag är piggast på morgonen. Det är alltid lite kämpigt, men då laddar jag kaffebryggaren på kvällen, lägger fram mina träningskläder så att när jag går in på toaletten blir det närmare till träningskläderna än till morgonrocken, säger Sofia och skrattar.

 

Planera och prioritera

Sofia menar att man kan säga till sig själv att ”jag vill investera de här 20 minuterna (eller hur mycket det är) i mig själv”. Precis som att man planerar in möten på jobbet, kan man försöka hitta tid i sin kalender och planera in träningen.

- Det är inte varje dag jag hoppar ut och springer. Ibland känns det tungt för mig också men då försöker jag tänka på hur skönt det känns efteråt. För man ångrar ju sällan ett träningspass.

 

 

ATT FÅ TRÄNING ATT BLI EN RUTIN

Ett annat tips kan vara att bygga in träning i vardagen, så att det blir en vana som man inte ifrågasätter, som att borsta tänderna.

- Om du då får in träningen som en vana gör du det inte så svårt för din hjärna att faktiskt bestämma dig varje gång. Det blir inte heller ett jätteprojekt varje gång man ska ut och springa.

 

Hellre små korta pass och att bygga in dem i vardagen, tror Sofia. Hon föreslår att cykla eller gå till jobbet och få det att bli en naturlig del av vardagen. Hellre många korta pass än att ge sig ut varje söndag och ”flå” i 5 km.

 

 

Text: Louise Candert
Foto: Andy Astfalck
Biogen-42670 mars 2022
Senast uppdaterad: 2022-03-09

Du kanske också är intresserad av:

”Jag är glad att jag inte fick diagnosen tidigare”

Mathias Ringblom berättar om sin MS-resa och om allt han inte hade gjort om han vetat att han hade MS.

Läs mer
”Jag ville bli stark som en björn”

Det finns verkligen inget positivt med MS. Men om man måste se det från den positiva sidan, så gav den mig viljan att bli stark som en björn. Den viljan hade inte kommit utan sjukdomen.

Läs mer
”Sofia, det är hon som springer så snabbt”

När Sofia Norgren fick diagnosen multipel skleros, MS drabbades hon av en bottenlös sorg. 

Läs mer
När rullstolen blev en befrielse

- Det är inte synd om mig för att jag sitter i rullstol, för om jag inte hade haft rullen till hjälp, då hade jag fått släpa mig fram och nöta hål i jeansen. 

Läs mer
Det tog 35 år att få en MS-diagnos

När Caj Selvin var 27 år drabbades han av en halvsides förlamning. Han sökte vård och läkaren menade att han fått ett virus på balansnerven.

Läs mer
Rikard Furusten ser ljust på livet

Rikard Furusten är VD för en hälsokostkedja men själv har han MS. Ändå är Rikard Furusten glad och positiv för det mesta. 

Läs mer
"Ridning är den bästa sjukgymnastiken vid MS"

37 år med MS, ständig värk från en tidigare ryggskada och migrän. För Lena Fryxell har envisheten varit en stor hjälp.

Läs mer
Daniel vågade inte berätta om sin sjukdom på åtta år

Han väntade åtta år med att berätta öppet om sin sjukdom.

Läs mer
MS gav entreprenören Henning ett helt nytt liv

Mitt i ett aktivt liv med framgångsrika affärer, resor, segling, löpning och squash slog diagnosen ned som en bomb. 

Läs mer
Vägen till ett efterlängtat barn

Lisa 41 år berättar om vägen från singellivet till familjelivet. Om resan från att först inte vilja ha barn, till att längta efter barn men att då inte kunna bli gravid.

Läs mer
"Jag fortsätter hellre att klättra, än att slå mig till ro"

Tolv år med MS hindrar inte Martina Olofsson från att hela tiden testa nya saker.

Läs mer
"Det finns många fördelar med att ha barn omkring sig"

Lisa är 40 år och bor i Bromma utanför Stockholm. Hon jobbar som HR-assistent om dagarna och hennes stora fritidsintresse är att sjunga i en pop- och schlagerkör där hon är sopran. 

Läs mer
"Man ska inte låta bli att skaffa barn bara för att man har MS"

Jenny Silfverberg är 40 år, bor i Enhörna och har tre barn. Hon har tidigare arbetat på ett läkemedelsbolag men har nu bytt...

Läs mer
Film - vi har ju sagt att vi ska kämpa

En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. 

Se filmen
Bengt Edvinsson: "MS-sjuka är mer empatiska"

Genom priset ”Årets arbetsgivare” lyfter MS-fonden varje år fram arbetsgivare som arbetar föredömligt med anställda som har MS.

Läs mer
Film: Rikard Furusten

En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."

Se filmen
Intervju: Att ha MS och söka jobb

Vad ska man tänka på när man söker jobb och har MS? Ska man berätta för chefen på intervjun eller inte?

Läs mer
Skovet på Sylarna som förändrade allt

Under en fjälledarutbildning på väg mot Sylarna i vinande snöstorm sinade orken och styrseln i ben och armar. 

Läs mer
Film - Malin Schulz

”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?”

Se filmen
Bo König - jag springer för att jag kan!

Från frisk till MS-diagnos och rollator på något år, men så vände det igen och idag springer Bo König en mil ett par gånger i veckan. 

Läs mer
Livet med MS gav Helena en ny passion

Det här är historien om hur Helena hittade sin passion när hon var som allra sjukast i sin MS. 

Läs mer
Annika får energi av att möta människor

Hon har lockig page, blåa osminkade ögon och starka, solbrända armar. 

Läs mer
En dans för livet

Med stolthet i blicken, klackstamp och rytmiska handklapp rör sig Ingegerd Moberg över dansgolvet.

Läs mer
Hans Sjöberg

Hans Sjöberg teaterregissör, manusförfattare och konstnärlig ledare för Teater Kattma.

Läs mer
Motgång blev framgång med hjälp av MS-rehab

Coachen och personliga tränaren, Jenny Ström berättar hur hon var jätteduktig på att hjälpa andra men kass på att hjälpa sig själv när hon behövde det som mest.

Läs mer
Som att vara fast i en torktumlare

Malins ögon lyser av energi och livslust, men den historia hon berättar om hur MS har påverkat henne och hennes liv, säger något helt annat.

Läs mer