MS mot en ljus framtid

Redan idag har MS-forskningen gjort stora framsteg. Prognosen ser mycket bättre ut idag för en person som insjuknar i MS än mot hur det såg ut för 10–20 år sedan. Men framöver då? Kommer det finnas något botemedel mot MS? Neurologen och överläkaren Björn Hedström har kikat in i kristallkulan och berättar här vad han tror om framtiden för sjukdomen multipel skleros.

För bara 30 år sedan fanns inget att göra vid en MS-diagnos. Nu kan man i princip stänga av inflammationen. Med läkemedlen mot de inflammatoriska processerna kan man också skjuta upp handikapputvecklingen (som mäts med EDSS-skalan). Det berättar neurolog och internmedicinare Björn Hedström som jobbar på Hälsostaden, Ängelholms sjukhus. Han menar vidare att man är bra på inflammationer men inte så bra på neurodegeneration (nedbrytning av hjärnan).

- Vi längtar efter läkemedel som bromsar hjärndegenerationen, säger han och påpekar vidare att dagen då man knäcker den frågan kanske man kommer hitta läkemedel för både Parkinsons sjukdom, ALS och progressiv MS.

 

Nästa steg
Björn Hedström menar att nästa steg i MS-forskningen är att man kommer kunna mäta neurofilament med ett vanligt blodprov. Neurofilament stiger till exempel vid skov, men inte vid pseudoskov. Det gör att det enkelt går att särskilja skov från pseudoskov och att man inte behöver behandla pseudoskov med kortison.

Det finns eventuellt behandlingar som enbart kommer behöva ges vid ett par tillfällen, vilket är en stor vinst för patienten menar Björn Hedström, och syftar till att patienten slipper bli påmind om MS genom att ta/få behandling löpande. Men vi är inte där än, menar han vidare, det finns frågetecken. Biverkningar är ett sådant.

Björn Hedström nämner också stamcellstransplantation (egna stamceller tas ut, renas och sprutas in i igen), men att det finns en del patienter av dem som genomgått stamcellstransplantation som får skov igen efter transplantationen.

 

Bot mot MS?

- Jag tror att det kommer finnas bot för vissa patienter, säger Björn Hedström.

Han menar att vi känner till att immunförsvaret reagerar på myelinet och att det ser olika ut i olika immunsystem, det vill säga hos olika personer. Han säger att världen hela tiden lär sig mer om immunsystemet och att en dag kommer någon koppla ihop två eller flera komponenter som gör att vi kan bota MS.

- Jag tror att vi kommer kunna avläsa vad som är fel i immunsystemet och styra behandlingen efter det.

Du menar individuell behandling?

- Ja, det är bättre än att alla får samma behandling.

Men Björn Hedström påpekar att det förutsätter att de får fortsätta med sin forskning. Det kostar att bedriva forskning och Sverige är bara en liten del av hela världen. I USA har man till exempel minskat anslagen till NIH (national Institute of Health).

- Om vi skulle få pengarna för två kärnvapen till vår forskning, så är vi hemma, säger han.

 

Så kan du påverka själv
För dig som undrar vad man kan göra själv för att minska risken att få MS, har Björn Hedström några grundläggande råd som alla bottnar i en sund livsstil. Ju sundare man lever ju bättre, är hans devis.

Detta kan du göra för att minska risken att få MS:

  • Inte röka  
  • Vistas i solen (för att kroppen ska bilda D-vitamin) men utan att bränna dig
  • Se till att få i dig D-vitamin och andra vitaminer
  • Var aktiv och gärna utomhus
  • Inte glömma vardagsmotionen (tänk till exempel att hissen är nödutgången och trappan den vanliga utgången)

Det har diskuterats att övervikt under tonåren skulle vara en bidragande faktor till MS, men Björn Hedström menar att det är viktigare att vara fysiskt aktiv än att jaga kilo. Hellre vara vältränad och överviktig än smal och otränad.

 

Bromsa progressionen
På frågan om man kan göra något själv för att bromsa sjukdomsförloppet menar Björn Hedström återigen att man inte ska röka. Han nämner också D-vitamin, man vet inte säkert men man tror att det spelar stor roll.

Vidare behöver man vara rättnärd och ha alla byggstenar som kroppen behöver för att bygga upp sitt immunförsvar.

- Lite tråkigt, men man ska vara lagom. Kroppen behöver vara i balans, sova gott och utsättas för lagom med stress, säger neurologen Björn Hedström.

 

Text: Louise Candert


EDSS-skala

EDSS (Expanded Disability Status Scale) är en skala som används för att gradera funktionsförmåga vid MS. Man skattar ett antal funktioner och väger samman. Skalan löper mellan 0–10, där 0 är normal nervstatus, 1 ingen funktionsnedsättning, 5 påtagliga gångsvårigheter och vid 9 krävs totalt hjälpbehov.

Neurofilament (Neurofilament light protein (NFL))

Vid MS läcker neurofilament från skadade nervceller ut i blodet. Forskare har nyligen hittat ett sätt att med hjälp av ett vanligt blodprov, mäta den inflammatoriska aktiviteten i hjärnan vid MS.
 Biogen-11578 oktober 2020
Senast uppdaterad: 2021-02-18

 

Läs mer

Liten vaccinskola för dig med MS – del 1

Här får du lära dig grunderna om vaccin. Hur allt började men också vilka olika typer av vaccin som finns idag och hur de fungerar. I nästa del fokuserar vi mer på vad som gäller för dig med MS.

Läs mer
Liten vaccinskola för dig med MS - del 2

Här får du hjälp att sortera bland vaccinen – vilka vaccin du som har MS och har en immunmodulerande behandling inte kan ta och varför, vilka vaccin du kan ta och hur rekommendationerna ser ut.  

Läs mer
Vår kroniska sjukdom förenar oss

Det sägs att MS har tusen olika ansikten. Tusen olika skepnader eftersom sjukdomen kan yttra sig så olika mellan olika personer. Men det finns också mycket som är gemensamt, där du kan känna igen dig i andra med MS och deras berättelse. 

Läs mer
Oklart om nyttan överstiger riskerna för ett av de mest använda läkemedlen vid MS


Läkemedelsverket kan inte avgöra om nyttan överstiger riskerna för ett av de mest använda läkemedlen vid MS. 

Läs mer
Magnetkameran avslöjar omärkbara förändringar

Magnetkameraundersökningar (MR) gör det möjligt att få fram detaljerade bilder på kroppens olika organ och mjukdelar. Tekniken används bland annat för att upptäcka sådana skador som inte kan ses med röntgen..

Läs mer
Evidensbaserad sjukvård för säker och effektiv behandling

Patientsäkerhetslagen är en svensk lag som har antagits av riksdagen och som trädde i kraft den 1 januari 2011. Syftet med lagen är att främja en hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvård och jämförlig verksamhet. 

Läs mer
"Jag har drömt om detta i många år"

En passionerad neurolog, bättre intern planering och en positivt inställd röntgenavdelning – nu diagnosticerar Skånes universitetssjukhus i Lund MS på en enda dag.

Läs mer
Inflammationers skadliga effekter

Inflammation är en komplex och viktig del av vårt immunförsvar mot främmande ämnen. En akut inflammation i ett infekterat sår är ofta bra för oss – men om inflammationen är felriktad och kronisk..

Läs mer
Rökning ökar risken för progressiv MS

Rökning accelererar sjukdomen MS, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Personer med MS-diagnos som röker utvecklar progressiv MS snabbare än de som slutar. ”De som fortsatte röka efter sin MS-diagnos utvecklade progressiv MS i snitt 7 år före de som slutade röka vid diagnosen” säger Jan Hillert, en av forskarna bakom studien.

Läs mer
Om Läkemedelsverket – del 2

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
5 saker man inte vill höra på jobbet när man lever med MS

Jag har levt med min MS i mer än halva mitt liv. Ibland har jag mått bra, ibland har jag mått dåligt, men för det mesta har jag mått helt ok. Vissa perioder har jag varit så dålig att jag inte kunnat arbeta alls..

Läs mer
Att tänka på vid vaccination om man har MS

Om du har MS och står på en immunmodulerande behandling finns risk att du blir sjuk av vissa vaccin. Neurologen och immunologen Charlotte Dahle förklarar hur det fungerar och vilka vaccin som man inte ska ta vid MS.

Läs mer
Så fungerar läkemedelsförsäkringen

Visste du att det finns en försäkring för skador av läkemedel? Här reder vi ut hur läkemedelsförsäkringen fungerar och vilka skador du kan få ersättning för.

Läs mer
Nedsatt kognition ger sämre arbetsförmåga

I den här filmen berättar professor Tomas Olsson om ett enkelt test, SDMT (Symbol Digit Modalities Test) som testar kognitiv förmåga hos personer med MS (multipel skleros). Resultatet kopplas till arbetsförmåga.

Läs mer
Om Läkemedelsverket - del 1

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Lagen som stärker patientens ställning i vården

Patientlagen finns till för dig som patient. I lagen beskrivs vilken information en patient ska få om sin vård. Genom att få information om möjligheten att välja den vård och behandling patienten behöver..

Läs mer
Hur söker MS-patienten information?

Är internet den främsta kunskapskällan för patienter med kroniska sjukdomar och deras anhöriga? Dagens patient*, ett projekt för aktiv egenvård vid kronisk sjukdom..

Läs mer
Om Läkemedelsverket - del 3

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Hälsosam livsstil med MS

Sömn, kost, motion/träning, att inte stressa och att inte röka är några av de viktigaste hörnstenarna för en sund livsstil och en god hälsa. Det gäller även för dig som har MS. 

Läs mer
Yoga och meditation hjälper vid hjärntrötthet

En studie från Sahlgrenska akademin visar att yoga och meditation hjälper personer som drabbats av extrem hjärntrötthet. Under åtta veckors träning minskade trötthet och stress markant hos försökspersonerna.

Läs mer
Spetspatienter hjälper vården att möta rätt behov

Ett av 2017 års nyord var spetspatient. Ett ord som samma år hade myntades av Sara Riggare, som är doktorand på Karolinska institutet och har sedan många år levt med Parkinsons sjukdom.

Läs mer
Från provrör till färdigt läkemedel

Resan från de allra första molekylerna i ett provrör till ett färdigt läkemedel hos patient är både lång och komplicerad. De allra flesta läkemedelskandidaterna kommer att falla bort under de cirka femton år som krävs innan ett nytt läkemedel godkänns för användning.

Läs mer
Immunsystemet – så funkar det

Varje dag och varje stund utsätts vi för hot i form av virus, bakterier, svampar, parasiter eller andra främmande ämnen i vår omgivning, många med potential att skada oss. Utan ett väl fungerande försvar har vi minimala möjligheter att överleva.

Läs mer
Jag ska sluta röka!

Inte nu när det snart är semester, eller det får bli efter helgen, eller jo jag ska men ikväll ska jag ut med kompisarna. Känner du igen mönstret? Blir det någonsin rätt tillfälle att sluta röka?

Läs mer
Mer motivation till rehab med terapihund

Det finns en rad vinster att hämta vid träning med terapihund. Även vid MS. Sanna Eriksson, koordinator och samordnare för djur i omsorgen, berättar hur det går till.

Läs mer
En bättre start på dagen

Det här är första delen i en serie om må-bra-rutiner. Vi börjar från början, med starten på dagen och tips på goda morgonrutiner.

Läs mer
Få bukt med SÖTSUGET

Trots att vi vet att för mycket sötsaker inte är bra för hälsan har många av oss svårt att stå emot. Vad beror det på? För stort utbud, dålig karaktär eller ett sug starkt som ett beroende?

Läs mer
Våra tankar påverkar kroppen

Placeboeffekten är lika gammal som läkekonsten, även om begreppet placebo började användas inom medicinen först på 1900-talet. 

Läs mer
Ökad risk för MS vid rökning

Genom åren har man identifierad en rad olika riskfaktorer som ökar risken att insjukna i MS. En av dem är rökning som ökar risken för att insjukna i MS med 50 %. 

Läs mer
RIS – MS utan symptom

RIS vid MS skulle man förenklat kunna beskrivas som MS utan symtom. RIS står för Radiologically isolated syndrome och brukar upptäckas av en slump när man gör MR för att utreda någon annan sjukdom som till exempel migrän.

Läs mer
Oklarheter kring tandvårdsstöd till MS-Patienter.

MS-patienter missar det tandvårdsstöd som de är berättigade till enligt en kartläggning från Tandläkartidningen. Avgränsningarna kring stödet upplevs oklara och hur många personer som får det varierar mellan landstingen. 

Läs mer
MS - en 200-årig historia del 2

Nästan hela 1900-talet skulle komma att passera utan att några egentliga framsteg gjordes när det gäller medicinsk behandling av multipelskleros.

Läs mer
MS – en 200-årig historia

Sjukdomen multipel skleros upptäcktes för cirka 200 år sedan. Då betraktades MS som en mycket ovanlig sjukdom och man testade sig fram med olika behandlingar, bland annat blodiglar på tinningarna och arsenik. 

Läs mer