Vår kroniska sjukdom förenar oss


Det sägs att MS har tusen olika ansikten. Tusen olika skepnader eftersom sjukdomen kan yttra sig så olika mellan olika personer. Men det finns också mycket som är gemensamt, där du kan känna igen dig i andra med MS och deras berättelse. ”Det är vår kroniska sjukdom som förenar oss” som vår krönikör Johanna skriver i ett av sina inlägg om sina ”MS-kompisar”.

Här har vi samlat en rad berättelser som vi tror och hoppas ska leda till igenkänning och inspiration

Det sägs att MS har tusen olika ansikten. Tusen olika skepnader eftersom sjukdomen kan yttra sig så olika mellan olika personer. Men det finns också mycket som är gemensamt, där du kan känna igen dig i andra med MS och deras berättelse. ”Det är vår kroniska sjukdom som förenar oss” som vår krönikör Johanna skriver i ett av sina inlägg om sina ”MS-kompisar”.

Här har vi samlat en rad berättelser som vi tror och hoppas ska leda till igenkänning och inspiration

 

Malin gick från rullstol till att börja jogga

Malin Holmlund berättar om vändningen från att sitta i rullstol och inte vilja leva längre till att försöka sig på att böra jogga.

Malin berättar om hur hon snabbt blev dålig och hamnade i rullstol och blev helt beroende av hjälp.

– Jag sa till min man att du kan lämna mig. Du behöver inte känna att du måste stanna, nu när jag blivit någon annan än den du valde från början. Han blev jätte sårad och förstod bara inte hur jag kunde säga så där. Men jag menade det. Jag ville inte vara en belastning för honom, säger Malin.

”Nej!” tänkte Malin och knöt näven i fickan. ”Det tänker jag inte. Jag ska minsann visa dig.””Nej!” tänkte Malin och knöt näven i fickan. ”Det tänker jag inte. Jag ska minsann visa dig.”Men någonstans där i det kompakta mörkret kom vändningen. Kanske var det när läkaren sa till henne att hon nog skulle bil kvar i rullstolen som vändpunkten kom.

Läs Malins berättelse här >>

Malin är krönikör på multipelskleros.nu.

 

Henning kom ut på andra sidan som en ny människa

Affärsmannen Henning Bensland var 45 år gammal och mitt uppe i en tillvaro med framgångsrika affärer, resor, segling, löpning och squash när diagnosen MS slog ned som en bomb i hans tillvaro. Men det som Henning såg som en dödsdom då, blev i själva verket precis tvärtom.

Här berättar Henning 12 år senare hur sjukdomen MS har förändrat honom som människa och hur en kursresa blev vändpunkten.

-  Det var en helt ny, okänd värld som öppnade sig för mig där. Det kändes till en början som om jag försökte pressa mig igenom ett väldigt smalt nyckelhål. Det verkade länge helt omöjligt men till slut gick det att komma igenom. Jag kom ut på andra sidan som en delvis ny människa.

-  Jag har blivit väldigt stark psykiskt av att lära mig hantera sjukdomen. Numera känner jag mig genuint lycklig, säger Henning som under det senaste decenniet byggt upp nya företag och tillsammans med sin fru Petra även skapat Cal Reiet, ett ovanligt vackert yoga- och retreathotell utanför Santanyi på sydöstra Mallorca.

Läs Hennings berättelse här>>

 

Lisa blev mamma mot alla odds

Lisa var 35 år och mitt uppe i ett hektiskt singelliv med festande och resor när hon fick diagnosen MS. Hon försökte köra på som vanligt och inte låtsas om sin sjukdom. Men den här berättelsen handlar inte så mycket om MS, utan mer om kampen för att få bli mamma mot alla odds.

– Jag körde på och levde mitt liv precis som att jag inte hade haft någon endaste liten grunka i hjärnan. Sen kunde jag vara tvungen att ligga i sängen en vecka och inte ta mig för någonting. Nu är det ju inte så längre, säger hon, mitt liv nu är mycket mer inrutat.

När Lisa träffade mannen i sitt liv, förändrades allt. Han hade två barn sedan tidigare och nu vaknade längtan efter egna barn otippat till liv. Från att inte vilja ha barn hade Lisa gått till att verkligen längta efter barn, men mensen kom punktligt varje månad och hon blev inte gravid. Vid 39 års ålder hade hon två IVF-försök på sig innan de skulle få bekosta behandlingen själva. Första försöket misslyckades och ledde till missfall. Efter en ny tuffare hormonbehandling skulle förhoppningsvis ganska många ägg kunna plockas ut och läggas i frysen. Men det fanns bara ett ägg.

– Det var hemskt, då bara grät vi. Vi visste att det var kört.

Men det där ägget lyckades mirakulöst nog bli befruktat och sattes in i Lisas livmoder och Lisa var gravid. Men den här gången kom inte mensen och en tidig februarimorgon nio månader senare föddes en liten son. Ett litet mirakel.

Läs Lisas berättelse här. >>

 

Hanna startade en podd om MS 35-åriga Hanna Lind fascinerades av andras berättelser och startade en podd om MS.

- Jag hade aldrig träffat någon annan med MS förut och satt nu helt fascinerad och lyssnade på människors berättelser. Det var så spännande och inspirerande att jag där och då bestämde mig för att starta en podd för att sprida den här möjligheten till erfarenhets- och informationsutbyte till andra. Syftet är att förmedla en hoppfull, positiv och normaliserad bild av denna sjukdom som ibland är lite skambelagd, förklarar Hanna som har märkt att många blir rädda när hon berättar att hon har MS.

Här berättar hon om sin resa med MS och hur den ledde till poden men också att diagnosen lett till något positivt.

- Det är en av flera positiva saker med min diagnos. Idag vet jag precis när jag ska ta det lugnt. Jag kör inte över mig själv längre utan ser till att pausa i tid när hjärnan börjar bli trött. Detta har lett till en klart mindre stressig tillvaro. Man blir verkligen bättre kompis med sig själv om man lyssnar på kroppens signaler, säger Hanna.

Läs Hannas berättelse här >>

 

Anders berättar om hur det var när han fick MS
En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. Bonden Anders och frun Isabel får familjelivet på gården att gå ihop.  ”Vi har ju sagt att vi ska kämpa”, säger Isabel.

2007 sökte Anders till ”Bonde söker fru” i TV4 och träffade där sin Isabel.

 

KRÖNIKA

Krönikören Johanna berättar om glädjen hon har haft av sina ”MS-vänner”

I det här inlägget berättar Johanna att hon bjudit hem sina ”MS-vänner” på middag.

”Det är ju främst vår kroniska sjukdom som förenar oss, men det är ju också lite av syftet med våra träffar. Därför blir det ”MS-vänner” jag säger, det har bara blivit så. 
De träffades 2013 på sjukhuset och gick nysjuka en kurs om MS. ”Vi behövde alla bearbeta vår nya livssituation, och då kändes det så bra att möta andra som var i liknande situation. Trots att vi alla är olika som personer, olika livssituationer och blandade åldrar samt att sjukdomen såg olika ut för oss alla. MS kallas ju ibland en sjukdom med många ansikten, just för att symptomen kan skilja sig mycket från en person till en annan. Kanske just på grund av att sjukdomen har så många ansikten, så bidrar det till att det blir intressant att jämföra sig med andra.”

Ur Johannas inlägg ”Mina MS-vänner” på multipelskleros.nuHär kan du läsa mer från våra krönikörer Johanna, Martina och Malin >>

Här kan du läsa fler berättelser om personer med MS >>

Text: Louise Candert
Toppbild: iStock

Biogen-11578 oktober 2020
Senast uppdaterad: 2021-02-18

Läs mer

5 saker man inte vill höra på jobbet när man lever med MS

Jag har levt med min MS i mer än halva mitt liv. Ibland har jag mått bra, ibland har jag mått dåligt, men för det mesta har jag mått helt ok. Vissa perioder har jag varit så dålig att jag inte kunnat arbeta alls..

Läs mer
Hur söker MS-patienten information?

Är internet den främsta kunskapskällan för patienter med kroniska sjukdomar och deras anhöriga? Dagens patient*, ett projekt för aktiv egenvård vid kronisk sjukdom..

Läs mer
Mer motivation till rehab med terapihund

Det finns en rad vinster att hämta vid träning med terapihund. Även vid MS. Sanna Eriksson, koordinator och samordnare för djur i omsorgen, berättar hur det går till.

Läs mer
Hälsosam livsstil med MS

Sömn, kost, motion/träning, att inte stressa och att inte röka är några av de viktigaste hörnstenarna för en sund livsstil och en god hälsa. Det gäller även för dig som har MS. 

Läs mer
Få bukt med SÖTSUGET

Trots att vi vet att för mycket sötsaker inte är bra för hälsan har många av oss svårt att stå emot. Vad beror det på? För stort utbud, dålig karaktär eller ett sug starkt som ett beroende?

Läs mer
Så fungerar läkemedelsförsäkringen

Visste du att det finns en försäkring för skador av läkemedel? Här reder vi ut hur läkemedelsförsäkringen fungerar och vilka skador du kan få ersättning för.

Läs mer
Oklarheter kring tandvårdsstöd till MS-Patienter.

MS-patienter missar det tandvårdsstöd som de är berättigade till enligt en kartläggning från Tandläkartidningen. Avgränsningarna kring stödet upplevs oklara och hur många personer som får det varierar mellan landstingen. 

Läs mer
Att tänka på vid vaccination om man har MS

Om du har MS och står på en immunmodulerande behandling finns risk att du blir sjuk av vissa vaccin. Neurologen och immunologen Charlotte Dahle förklarar hur det fungerar och vilka vaccin som man inte ska ta vid MS.

Läs mer
Jag ska sluta röka!

Inte nu när det snart är semester, eller det får bli efter helgen, eller jo jag ska men ikväll ska jag ut med kompisarna. Känner du igen mönstret? Blir det någonsin rätt tillfälle att sluta röka?

Läs mer
Yoga och meditation hjälper vid hjärntrötthet

En studie från Sahlgrenska akademin visar att yoga och meditation hjälper personer som drabbats av extrem hjärntrötthet. Under åtta veckors träning minskade trötthet och stress markant hos försökspersonerna.

Läs mer
En bättre start på dagen

Det här är första delen i en serie om må-bra-rutiner. Vi börjar från början, med starten på dagen och tips på goda morgonrutiner.

Läs mer
Oklart om nyttan överstiger riskerna för ett av de mest använda läkemedlen vid MS


Läkemedelsverket kan inte avgöra om nyttan överstiger riskerna för ett av de mest använda läkemedlen vid MS. 

Läs mer
Lagen som stärker patientens ställning i vården

Patientlagen finns till för dig som patient. I lagen beskrivs vilken information en patient ska få om sin vård. Genom att få information om möjligheten att välja den vård och behandling patienten behöver..

Läs mer
Evidensbaserad sjukvård för säker och effektiv behandling

Patientsäkerhetslagen är en svensk lag som har antagits av riksdagen och som trädde i kraft den 1 januari 2011. Syftet med lagen är att främja en hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvård och jämförlig verksamhet. 

Läs mer
Rökning ökar risken för progressiv MS

Rökning accelererar sjukdomen MS, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Personer med MS-diagnos som röker utvecklar progressiv MS snabbare än de som slutar. ”De som fortsatte röka efter sin MS-diagnos utvecklade progressiv MS i snitt 7 år före de som slutade röka vid diagnosen” säger Jan Hillert, en av forskarna bakom studien.

Läs mer
Liten vaccinskola för dig med MS – del 1

Här får du lära dig grunderna om vaccin. Hur allt började men också vilka olika typer av vaccin som finns idag och hur de fungerar. I nästa del fokuserar vi mer på vad som gäller för dig med MS.

Läs mer
Liten vaccinskola för dig med MS - del 2

Här får du hjälp att sortera bland vaccinen – vilka vaccin du som har MS och har en immunmodulerande behandling inte kan ta och varför, vilka vaccin du kan ta och hur rekommendationerna ser ut.  

Läs mer
RIS – MS utan symptom

RIS vid MS skulle man förenklat kunna beskrivas som MS utan symtom. RIS står för Radiologically isolated syndrome och brukar upptäckas av en slump när man gör MR för att utreda någon annan sjukdom som till exempel migrän.

Läs mer
Magnetkameran avslöjar omärkbara förändringar

Magnetkameraundersökningar (MR) gör det möjligt att få fram detaljerade bilder på kroppens olika organ och mjukdelar. Tekniken används bland annat för att upptäcka sådana skador som inte kan ses med röntgen..

Läs mer
Spetspatienter hjälper vården att möta rätt behov

Ett av 2017 års nyord var spetspatient. Ett ord som samma år hade myntades av Sara Riggare, som är doktorand på Karolinska institutet och har sedan många år levt med Parkinsons sjukdom.

Läs mer
MS - en 200-årig historia del 2

Nästan hela 1900-talet skulle komma att passera utan att några egentliga framsteg gjordes när det gäller medicinsk behandling av multipelskleros.

Läs mer
MS – en 200-årig historia

Sjukdomen multipel skleros upptäcktes för cirka 200 år sedan. Då betraktades MS som en mycket ovanlig sjukdom och man testade sig fram med olika behandlingar, bland annat blodiglar på tinningarna och arsenik. 

Läs mer
MS mot en ljus framtid

Redan idag har MS-forskningen gjort stora framsteg. Prognosen ser mycket bättre ut idag för en person som insjuknar i MS än mot hur det såg ut för 10–20 år sedan. Men framöver då? Kommer det finnas något botemedel mot MS? 

Läs mer
"Jag har drömt om detta i många år"

En passionerad neurolog, bättre intern planering och en positivt inställd röntgenavdelning – nu diagnosticerar Skånes universitetssjukhus i Lund MS på en enda dag.

Läs mer
Inflammationers skadliga effekter

Inflammation är en komplex och viktig del av vårt immunförsvar mot främmande ämnen. En akut inflammation i ett infekterat sår är ofta bra för oss – men om inflammationen är felriktad och kronisk..

Läs mer
Om Läkemedelsverket - del 1

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Om Läkemedelsverket – del 2

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Från provrör till färdigt läkemedel

Resan från de allra första molekylerna i ett provrör till ett färdigt läkemedel hos patient är både lång och komplicerad. De allra flesta läkemedelskandidaterna kommer att falla bort under de cirka femton år som krävs innan ett nytt läkemedel godkänns för användning.

Läs mer
Immunsystemet – så funkar det

Varje dag och varje stund utsätts vi för hot i form av virus, bakterier, svampar, parasiter eller andra främmande ämnen i vår omgivning, många med potential att skada oss. Utan ett väl fungerande försvar har vi minimala möjligheter att överleva.

Läs mer