Hälsosam livsstil med MS

Sömn, kost, motion/träning, att inte stressa och att inte röka är några av de viktigaste hörnstenarna för en sund livsstil och en god hälsa. Det gäller även för dig som har MS. Här har vi samlat material om alla delar. Bara du vet vad du skulle behöva förändra och vilka vanor du skulle behöva skapa för att må bra/bättre. Kanske sommaren och semestern är ett bra tillfälle att skapa sig en ny och mer hälsosam vana?


Enligt en forskningsstudie som har publicerats i tidskriften European Journal of Social Psychology tar det i genomsnitt 66 dagar att skapa en ny vana.  Det kan med andra ord ta ganska lång tid, något som för många känns som en bristvara. Kanske finns mer tid och energi under sommaren, både till att reflektera men också till att göra en liten förändring som sedan kan leda till en ny sund vana.

 

Här har vi samlat material om några av de viktigaste hörnstenarna för en god hälsa och en sund livsstil för dig som lever med multipel skleros.

 

Sömn
Sömn är ett av våra basala behov och behövs för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig och för att hjärnan ska kunna bearbeta intryck. En vuxen person brukar behöva mellan sex och nio timmars sömn per dygn. Behovet varierar mellan olika personer. 

 

Tips för en god sömn
Några enkla åtgärder som kan hjälpa dig till en god sömn är:

  • Ha det mörkt, tyst och svalt i sovrummet när du ska sova. Idealtemperaturen är 14–18 grader. Om du har ljud som stör, kan du prova med öronproppar. 

  • Undvik skärmljus några timmar innan du ska sova. Enligt sömnforskare försämrar skärmljus både sömn och minne. 

  • Låt sängen vara en lugn och avkopplande plats där du inte läser jobbpapper och annat som kan stressa.

  • Motionera. Regelbunden motion gör ofta att du sover bättre. 


Sömnproblem och dess orsaker

  • Stress är den vanligaste orsaken till sömnproblem. Har du svårt att somna eller vaknar om nätterna kan det bero på stress. Försök att komma underfund om vad stressen i grunden handlar om och försöka att komma till rätta med det. Kanske behöver du söka hjälp för att hitta strategier för att hantera stressen. (Läs mer om stress nedan)

  • Snarkning är också något som kan störa sömnen. Om du är överviktig, kan viktnedgång avhjälpa problemet.

  • Om du sover dåligt och behöver sova på dagen kan du tänka på att inte sova mer än 30 minuter och inte för sent på dagen, för att inte störa nattsömnen. Undvik att dricka kaffe, te, energidryck och läsk cirka sex timmar innan sänggåendet.Trötthet vs fatigue
Fatigue är ett vanligt och funktionsnedsättande symtom vid MS. Svenska data från en studie som gjordes med 1 864 MS-patienter och som publicerades i Multiple Sclerosis Journal 2017, visade att 70 procent av patienterna ansåg fatigue vara det mest handikappande symtomet vid MS. 

 

Kost

- Man är minst lika utsatt som alla andra för att drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar. Det finns de som får fler jobbiga sjukdomar på grund av dålig kosthållning och för lite motion, och det vill man ju i allra möjligaste mån försöka undvika när man har MS, säger dietisten Johanna Malmquist.

Hon har själv MS sedan 2008 och arbetar som dietist bland annat med personer som har olika neurologiska sjukdomar. Hon menar att det inte finns några särskilda råd för hur man ska äta när man har MS, men att man ska följa Livsmedelsverkets generella rekommendationer. Det MS-specifika som Johanna själv är noga med i sin kost är att se till att få i sig tillräckligt mycket vitamin D, som tycks ha en viktig roll vid MS. 

 

Motion/träning

- Träning är viktigt för alla människor, men extra viktigt för personer med MS, säger Ulrik Dalgas. Han är idrottsfysiolog och universitetslektor vid Århus universitet. Han är dessutom expert på träning i samband med MS.

Han menar att träning kan hjälpa mot till exempel trötthet. Genom att träna kan man också få en bättre gångförmågan och balans samt att man kan bli smidigare och starkare.

- Träningen kan alltså påverka just det som gör att många med MS inte tränar, säger Ulrik Dalgas.

 

Hemmaträning

Det viktigaste är inte hur man tränar utan att man gör det och får det att bli av.

Även 10 minuters träning är väldigt mycket bättre än ingen alls, menar Leila Söderholm. Hon är föreläsare, inspiratör och hälsoexpert och driver bloggen Life by Leila.

Om man har svårt att hitta tid och motivation att ge sig iväg till gymmet kan hemmaträning vara ett alternativ, menar Leila Söderholm. Med bra musik, några enkla övningar och saker du redan har hemma kommer du långt. 

 

Sittande yoga

Yogainstruktören Malin Schulz, som själv haft MS sedan 2002, har tagit fram ett yogapass särskilt anpassat för personer med MS. En sittande yoga som tar cirka 15 minuter.

I den här filmen följer du Malin på ett yogapass som i princip alla kan göra. Det enda som behövs är en stol.

 

Det här ska du undvika för att må bra

Det finns några saker som man bör undvika och som har en negativ effekt på hälsan. Det gäller bland annat stress och rökning.

 

Stress

Stress är ett vanligt problem i vår vardag. För många personer med MS förvärras symtom som muskelspasmer, smärta och hjärntrötthet vid stress. Fysioterapeuten Carina Heden arbetar med träning och rehabilitering för personer som har MS.

- Många av mina patienter med MS berättar om hur deras kroppsliga symtom förvärras när de känner sig stressade. Därför försöker vi jobba med andning och avslappningsövningar för att öka kroppskännedomen och minska spänningar i muskler, säger hon.

 

Rökning

Forskning visar att rökning inte bara ökar risken att insjukna i MS utan även att fortsatt rökning vid MS bidrar till en mer aggressiv utveckling av sjukdomen.

Jan Hillert som är professor i neurologi vid Karolinska Institutet i Stockholm har lett en studie som tyder på just detta och som presenterats i vetenskapstidstidskriften JAMA Neurology. Han menar att det finns en rad hälsorisker med att röka men att det är särskilt viktigt att fimpa omedelbart om man har MS. 

Och så klart kan man inte skapa massa nya vanor samtidigt, utan ta en förändring i taget och vara snäll mot sig själv. Enligt studien som nämndes inledningsvis, spelar några små misslyckanden eller snedsteg längs vägen ingen som helst roll för det slutgiltiga resultatet1, det vill säga att ha skapat sig en ny vana.

 

Referenslista

Text: Louise Candert
Foto: Johnér

Biogen-19199 maj 2021 
Senast uppdaterad: 2021-05-21

Läs mer

Mer motivation till rehab med terapihund

Det finns en rad vinster att hämta vid träning med terapihund. Även vid MS. Sanna Eriksson, koordinator och samordnare för djur i omsorgen, berättar hur det går till.

Läs mer
Få bukt med SÖTSUGET

Trots att vi vet att för mycket sötsaker inte är bra för hälsan har många av oss svårt att stå emot. Vad beror det på? För stort utbud, dålig karaktär eller ett sug starkt som ett beroende?

Läs mer
Vår kroniska sjukdom förenar oss

Det sägs att MS har tusen olika ansikten. Tusen olika skepnader eftersom sjukdomen kan yttra sig så olika mellan olika personer. Men det finns också mycket som är gemensamt, där du kan känna igen dig i andra med MS och deras berättelse. 

Läs mer
5 saker man inte vill höra på jobbet när man lever med MS

Jag har levt med min MS i mer än halva mitt liv. Ibland har jag mått bra, ibland har jag mått dåligt, men för det mesta har jag mått helt ok. Vissa perioder har jag varit så dålig att jag inte kunnat arbeta alls..

Läs mer
Så fungerar läkemedelsförsäkringen

Visste du att det finns en försäkring för skador av läkemedel? Här reder vi ut hur läkemedelsförsäkringen fungerar och vilka skador du kan få ersättning för.

Läs mer
Oklarheter kring tandvårdsstöd till MS-Patienter.

MS-patienter missar det tandvårdsstöd som de är berättigade till enligt en kartläggning från Tandläkartidningen. Avgränsningarna kring stödet upplevs oklara och hur många personer som får det varierar mellan landstingen. 

Läs mer
Hur söker MS-patienten information?

Är internet den främsta kunskapskällan för patienter med kroniska sjukdomar och deras anhöriga? Dagens patient*, ett projekt för aktiv egenvård vid kronisk sjukdom..

Läs mer
Att tänka på vid vaccination om man har MS

Om du har MS och står på en immunmodulerande behandling finns risk att du blir sjuk av vissa vaccin. Neurologen och immunologen Charlotte Dahle förklarar hur det fungerar och vilka vaccin som man inte ska ta vid MS.

Läs mer
Jag ska sluta röka!

Inte nu när det snart är semester, eller det får bli efter helgen, eller jo jag ska men ikväll ska jag ut med kompisarna. Känner du igen mönstret? Blir det någonsin rätt tillfälle att sluta röka?

Läs mer
Yoga och meditation hjälper vid hjärntrötthet

En studie från Sahlgrenska akademin visar att yoga och meditation hjälper personer som drabbats av extrem hjärntrötthet. Under åtta veckors träning minskade trötthet och stress markant hos försökspersonerna.

Läs mer
En bättre start på dagen

Det här är första delen i en serie om må-bra-rutiner. Vi börjar från början, med starten på dagen och tips på goda morgonrutiner.

Läs mer
Oklart om nyttan överstiger riskerna för ett av de mest använda läkemedlen vid MS


Läkemedelsverket kan inte avgöra om nyttan överstiger riskerna för ett av de mest använda läkemedlen vid MS. 

Läs mer
Evidensbaserad sjukvård för säker och effektiv behandling

Patientsäkerhetslagen är en svensk lag som har antagits av riksdagen och som trädde i kraft den 1 januari 2011. Syftet med lagen är att främja en hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvård och jämförlig verksamhet. 

Läs mer
Rökning ökar risken för progressiv MS

Rökning accelererar sjukdomen MS, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Personer med MS-diagnos som röker utvecklar progressiv MS snabbare än de som slutar. ”De som fortsatte röka efter sin MS-diagnos utvecklade progressiv MS i snitt 7 år före de som slutade röka vid diagnosen” säger Jan Hillert, en av forskarna bakom studien.

Läs mer
Liten vaccinskola för dig med MS – del 1

Här får du lära dig grunderna om vaccin. Hur allt började men också vilka olika typer av vaccin som finns idag och hur de fungerar. I nästa del fokuserar vi mer på vad som gäller för dig med MS.

Läs mer
Liten vaccinskola för dig med MS - del 2

Här får du hjälp att sortera bland vaccinen – vilka vaccin du som har MS och har en immunmodulerande behandling inte kan ta och varför, vilka vaccin du kan ta och hur rekommendationerna ser ut.  

Läs mer
Spetspatienter hjälper vården att möta rätt behov

Ett av 2017 års nyord var spetspatient. Ett ord som samma år hade myntades av Sara Riggare, som är doktorand på Karolinska institutet och har sedan många år levt med Parkinsons sjukdom.

Läs mer
MS - en 200-årig historia del 2

Nästan hela 1900-talet skulle komma att passera utan att några egentliga framsteg gjordes när det gäller medicinsk behandling av multipelskleros.

Läs mer
MS – en 200-årig historia

Sjukdomen multipel skleros upptäcktes för cirka 200 år sedan. Då betraktades MS som en mycket ovanlig sjukdom och man testade sig fram med olika behandlingar, bland annat blodiglar på tinningarna och arsenik. 

Läs mer
MS mot en ljus framtid

Redan idag har MS-forskningen gjort stora framsteg. Prognosen ser mycket bättre ut idag för en person som insjuknar i MS än mot hur det såg ut för 10–20 år sedan. Men framöver då? Kommer det finnas något botemedel mot MS? 

Läs mer
Om Läkemedelsverket - del 1

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Om Läkemedelsverket – del 2

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Från provrör till färdigt läkemedel

Resan från de allra första molekylerna i ett provrör till ett färdigt läkemedel hos patient är både lång och komplicerad. De allra flesta läkemedelskandidaterna kommer att falla bort under de cirka femton år som krävs innan ett nytt läkemedel godkänns för användning.

Läs mer
Immunsystemet – så funkar det

Varje dag och varje stund utsätts vi för hot i form av virus, bakterier, svampar, parasiter eller andra främmande ämnen i vår omgivning, många med potential att skada oss. Utan ett väl fungerande försvar har vi minimala möjligheter att överleva.

Läs mer
Lagen som stärker patientens ställning i vården

Patientlagen finns till för dig som patient. I lagen beskrivs vilken information en patient ska få om sin vård. Genom att få information om möjligheten att välja den vård och behandling patienten behöver..

Läs mer
RIS – MS utan symptom

RIS vid MS skulle man förenklat kunna beskrivas som MS utan symtom. RIS står för Radiologically isolated syndrome och brukar upptäckas av en slump när man gör MR för att utreda någon annan sjukdom som till exempel migrän.

Läs mer
Magnetkameran avslöjar omärkbara förändringar

Magnetkameraundersökningar (MR) gör det möjligt att få fram detaljerade bilder på kroppens olika organ och mjukdelar. Tekniken används bland annat för att upptäcka sådana skador som inte kan ses med röntgen..

Läs mer
"Jag har drömt om detta i många år"

En passionerad neurolog, bättre intern planering och en positivt inställd röntgenavdelning – nu diagnosticerar Skånes universitetssjukhus i Lund MS på en enda dag.

Läs mer
Inflammationers skadliga effekter

Inflammation är en komplex och viktig del av vårt immunförsvar mot främmande ämnen. En akut inflammation i ett infekterat sår är ofta bra för oss – men om inflammationen är felriktad och kronisk..

Läs mer
Om Läkemedelsverket - del 3

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Nedsatt kognition ger sämre arbetsförmåga

I den här filmen berättar professor Tomas Olsson om ett enkelt test, SDMT (Symbol Digit Modalities Test) som testar kognitiv förmåga hos personer med MS (multipel skleros). Resultatet kopplas till arbetsförmåga.

Läs mer
Våra tankar påverkar kroppen

Placeboeffekten är lika gammal som läkekonsten, även om begreppet placebo började användas inom medicinen först på 1900-talet. 

Läs mer
Ökad risk för MS vid rökning

Genom åren har man identifierad en rad olika riskfaktorer som ökar risken att insjukna i MS. En av dem är rökning som ökar risken för att insjukna i MS med 50 %. 

Läs mer