Mer motivation till rehab med terapihund

Det finns en rad vinster att hämta vid träning med terapihund. Även vid MS. Sanna Eriksson, koordinator och samordnare för djur i omsorgen, berättar hur det går till.

Sanna Eriksson är själv ”terapihundförare” till Selma, en sexårig springer spaniel som varit terapihund i tre år. När Selma har sin arbetsväst på sig vet hon att hon är på jobb. Sanna berättar att Selma har en fantastisk känsla för när det är arbete eller ledigt.

- Hon går helt in i sin arbetskostym och är där till hundra procent för personen som hon kanske aldrig har sett förut.

Framgångsrik rehabilitering

Sanna Eriksson och hennes hund Selma träffar personer med olika behov – det kan handla om fysisk rehabilitering efter till exempel en trafikolycka men också om psykisk rehabilitering vid till exempel social fobi.

Hon berättar att det är något som händer mellan hunden och personen som de jobbar med och att det kommer ut så många fördelar ur den relationen.  
 


Bosse

En man som Sanna och Selma tränade, vi kan kalla honom Bosse, har en hjärnskada efter en trafikolycka. Han har en halvsidig förlamning och hade inte gått utan kryckor på tolv år.

Bosse hade visserligen ett träningsschema från sin fysioterapeut (sjukgymnast), men kände sig inte alls motiverad att träna på egen hand.

Sanna gjorde om övningarna så att de kunde utföras tillsammans med Selma och efter tre månader kunde Bosse gå tolv meter utan kryckor (målet som de suttit upp tillsammans var att han skulle kunna gå fem meter).
 


Sanna Eriksson förklarar den goda effekten med att fokus hamnar på hunden och genom att man tränar och hjälper till med hunden, glömmer man nästan bort att man själv samtidigt får träning.

– Det blir mycket roligare och mer motiverande att göra det tillsammans med hunden.

Genom att bli sedd av hunden som fokuserar helt på dig och genom att du både får uppmärksamhet och kärlek, ökar både självkänsla och självförtroende, förklarar Sanna.
 


Sture

Sanna och Selma tränade med en man som har ångestsjukdom, schizofreni och svåra sociala bekymmer. Vi kan kalla honom Sture.

Sture hade inte varit hos tandläkaren på femton år. Han klarade helt enkelt inte av den situationen. Personalen på hans boende hade försökt med allt, men utan framgång.

Sanna och Selma började med att först bygga en relation till Sture. Sedan följde de med Sture till tandläkaren. Det gick hur bra som helst – Selma låg i Stures knä under hela besöket. Personalen på Stures boende var överlyckliga.

Sanna och Selma tillbringade sedan många timmar i behandlingsrummet innan tandläkaren fick ordning på Stures tänder.

För Sture gick de här besöken hos tandläkaren med lite varierad framgång. När han ibland var på väg ur tandläkarstolen märkte Selma det direkt och smög upp mot honom med hela sin tyngd. Det var som om sa hon till honom att han kanske skulle sitta kvar lite till ändå.

Till den allra sista behandlingen gick Sture själv, utan Sanna och Selma.

Och han var mäkta stolt.
 

Terapihund vid MS

Sanna Eriksson menar att man definitivt kan ha hjälp av en terapihund vid MS. Både med att hålla i gång fysiska och kognitiva funktioner. Att träffa en terapihund kan också vara ett sätt att komma ut och få frisk luft kombinerat med motion.

- Jag har jobbat brett i olika rehabiliteringsuppdrag med terapihund och sett en tydlig effekt hos personer som fått en betydligt bättre rörelseförmåga genom att träna olika förmågor, säger Sanna Eriksson.

Så gör du om du skulle vilja få hjälp av en terapihund:

  • Ställ frågan till arbetsterapeuten i MS-teamet.
  • Om man har insats från kommunen kan man önska tjänsten genom kommunen.En del kommuner har hundteam eller anlitar företag med hundteam.
  • Man kan också lägga in en beställning om terapihund hos ett privat företag. Det finns fonder att söka för finansiering.

Så går det till:

  1. Först går Sanna Eriksson själv till personen som behöver hjälp. Hon gör en kartläggning över vad personen klarar själv, vad hen behöver hjälp med, styrkor och svagheter.
  2. Nästa gång de träffas är Selma med. Fokus är då på att lära känna varandra och de spånar tillsammans om aktiviteter och övningar som skulle kunna passa.
    – Det finns massor av aktiviteter och bra övningar att göra, säger Sanna.
  3. Därefter träffas de efter behov, det kan vara alltifrån två gånger per vecka till en gång varannan vecka.

Sanna och Selma gör hembesök till personerna de tränar med och anhöriga får gärna vara med.

- Då gör vi gruppaktiviteter tillsammans med Selma. Det kan vara kul att få visa upp för sina nära vad man har tränat på, säger Sanna Eriksson.
 


Terapihund…

… är en beställningstjänst. Samma hund går med sin ledare till olika personer.

Hunden är utbildad och lämplighetstestad och kan vara av vilken ras som helst.

Servicehund…

… är knuten till sin ledare. Hunden hjälper/ger service till sin ledare som ofta har något funktionshinder.
Exempel på servicehundar är diabeteshund, epilepsihund och ledarhund.
 


Text: Louise Candert

Foto: PrivatBiogen-19199 maj 2021 
Senast uppdaterad: 2021-05-21

Läs mer

Att tänka på vid vaccination om man har MS

Om du har MS och står på en immunmodulerande behandling finns risk att du blir sjuk av vissa vaccin. Neurologen och immunologen Charlotte Dahle förklarar hur det fungerar och vilka vaccin som man inte ska ta vid MS.

Läs mer
Jag ska sluta röka!

Inte nu när det snart är semester, eller det får bli efter helgen, eller jo jag ska men ikväll ska jag ut med kompisarna. Känner du igen mönstret? Blir det någonsin rätt tillfälle att sluta röka?

Läs mer
En bättre start på dagen

Det här är första delen i en serie om må-bra-rutiner. Vi börjar från början, med starten på dagen och tips på goda morgonrutiner.

Läs mer
Oklart om nyttan överstiger riskerna för ett av de mest använda läkemedlen vid MS


Läkemedelsverket kan inte avgöra om nyttan överstiger riskerna för ett av de mest använda läkemedlen vid MS. 

Läs mer
Evidensbaserad sjukvård för säker och effektiv behandling

Patientsäkerhetslagen är en svensk lag som har antagits av riksdagen och som trädde i kraft den 1 januari 2011. Syftet med lagen är att främja en hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvård och jämförlig verksamhet. 

Läs mer
Rökning ökar risken för progressiv MS

Rökning accelererar sjukdomen MS, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Personer med MS-diagnos som röker utvecklar progressiv MS snabbare än de som slutar. ”De som fortsatte röka efter sin MS-diagnos utvecklade progressiv MS i snitt 7 år före de som slutade röka vid diagnosen” säger Jan Hillert, en av forskarna bakom studien.

Läs mer
Lagen som stärker patientens ställning i vården

Patientlagen finns till för dig som patient. I lagen beskrivs vilken information en patient ska få om sin vård. Genom att få information om möjligheten att välja den vård och behandling patienten behöver..

Läs mer
Hälsosam livsstil med MS

Sömn, kost, motion/träning, att inte stressa och att inte röka är några av de viktigaste hörnstenarna för en sund livsstil och en god hälsa. Det gäller även för dig som har MS. 

Läs mer
Yoga och meditation hjälper vid hjärntrötthet

En studie från Sahlgrenska akademin visar att yoga och meditation hjälper personer som drabbats av extrem hjärntrötthet. Under åtta veckors träning minskade trötthet och stress markant hos försökspersonerna.

Läs mer
Få bukt med SÖTSUGET

Trots att vi vet att för mycket sötsaker inte är bra för hälsan har många av oss svårt att stå emot. Vad beror det på? För stort utbud, dålig karaktär eller ett sug starkt som ett beroende?

Läs mer
Vår kroniska sjukdom förenar oss

Det sägs att MS har tusen olika ansikten. Tusen olika skepnader eftersom sjukdomen kan yttra sig så olika mellan olika personer. Men det finns också mycket som är gemensamt, där du kan känna igen dig i andra med MS och deras berättelse. 

Läs mer
Liten vaccinskola för dig med MS – del 1

Här får du lära dig grunderna om vaccin. Hur allt började men också vilka olika typer av vaccin som finns idag och hur de fungerar. I nästa del fokuserar vi mer på vad som gäller för dig med MS.

Läs mer
Liten vaccinskola för dig med MS - del 2

Här får du hjälp att sortera bland vaccinen – vilka vaccin du som har MS och har en immunmodulerande behandling inte kan ta och varför, vilka vaccin du kan ta och hur rekommendationerna ser ut.  

Läs mer
Spetspatienter hjälper vården att möta rätt behov

Ett av 2017 års nyord var spetspatient. Ett ord som samma år hade myntades av Sara Riggare, som är doktorand på Karolinska institutet och har sedan många år levt med Parkinsons sjukdom.

Läs mer
MS - en 200-årig historia del 2

Nästan hela 1900-talet skulle komma att passera utan att några egentliga framsteg gjordes när det gäller medicinsk behandling av multipelskleros.

Läs mer
MS – en 200-årig historia

Sjukdomen multipel skleros upptäcktes för cirka 200 år sedan. Då betraktades MS som en mycket ovanlig sjukdom och man testade sig fram med olika behandlingar, bland annat blodiglar på tinningarna och arsenik. 

Läs mer
MS mot en ljus framtid

Redan idag har MS-forskningen gjort stora framsteg. Prognosen ser mycket bättre ut idag för en person som insjuknar i MS än mot hur det såg ut för 10–20 år sedan. Men framöver då? Kommer det finnas något botemedel mot MS? 

Läs mer
Om Läkemedelsverket - del 1

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Om Läkemedelsverket – del 2

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Om Läkemedelsverket - del 3

I Sverige är det den statliga myndigheten Läkemedelsverket som ansvarar för att vi har tillgång till säkra läkemedel. Men vad gör egentligen Läkemedelsverket och för vems skull finns den?

Läs mer
Från provrör till färdigt läkemedel

Resan från de allra första molekylerna i ett provrör till ett färdigt läkemedel hos patient är både lång och komplicerad. De allra flesta läkemedelskandidaterna kommer att falla bort under de cirka femton år som krävs innan ett nytt läkemedel godkänns för användning.

Läs mer
Våra tankar påverkar kroppen

Placeboeffekten är lika gammal som läkekonsten, även om begreppet placebo började användas inom medicinen först på 1900-talet. 

Läs mer
Ökad risk för MS vid rökning

Genom åren har man identifierad en rad olika riskfaktorer som ökar risken att insjukna i MS. En av dem är rökning som ökar risken för att insjukna i MS med 50 %. 

Läs mer
Immunsystemet – så funkar det

Varje dag och varje stund utsätts vi för hot i form av virus, bakterier, svampar, parasiter eller andra främmande ämnen i vår omgivning, många med potential att skada oss. Utan ett väl fungerande försvar har vi minimala möjligheter att överleva.

Läs mer
5 saker man inte vill höra på jobbet när man lever med MS

Jag har levt med min MS i mer än halva mitt liv. Ibland har jag mått bra, ibland har jag mått dåligt, men för det mesta har jag mått helt ok. Vissa perioder har jag varit så dålig att jag inte kunnat arbeta alls..

Läs mer
Så fungerar läkemedelsförsäkringen

Visste du att det finns en försäkring för skador av läkemedel? Här reder vi ut hur läkemedelsförsäkringen fungerar och vilka skador du kan få ersättning för.

Läs mer
Oklarheter kring tandvårdsstöd till MS-Patienter.

MS-patienter missar det tandvårdsstöd som de är berättigade till enligt en kartläggning från Tandläkartidningen. Avgränsningarna kring stödet upplevs oklara och hur många personer som får det varierar mellan landstingen. 

Läs mer
Hur söker MS-patienten information?

Är internet den främsta kunskapskällan för patienter med kroniska sjukdomar och deras anhöriga? Dagens patient*, ett projekt för aktiv egenvård vid kronisk sjukdom..

Läs mer
Magnetkameran avslöjar omärkbara förändringar

Magnetkameraundersökningar (MR) gör det möjligt att få fram detaljerade bilder på kroppens olika organ och mjukdelar. Tekniken används bland annat för att upptäcka sådana skador som inte kan ses med röntgen..

Läs mer
"Jag har drömt om detta i många år"

En passionerad neurolog, bättre intern planering och en positivt inställd röntgenavdelning – nu diagnosticerar Skånes universitetssjukhus i Lund MS på en enda dag.

Läs mer
Inflammationers skadliga effekter

Inflammation är en komplex och viktig del av vårt immunförsvar mot främmande ämnen. En akut inflammation i ett infekterat sår är ofta bra för oss – men om inflammationen är felriktad och kronisk..

Läs mer
Nedsatt kognition ger sämre arbetsförmåga

I den här filmen berättar professor Tomas Olsson om ett enkelt test, SDMT (Symbol Digit Modalities Test) som testar kognitiv förmåga hos personer med MS (multipel skleros). Resultatet kopplas till arbetsförmåga.

Läs mer