En bättre start på dagen


Morgonen inleder dagen och hur den blir brukar kunna sätta sin prägel på resten av dagen. Börjar man med att försova sig, tenderar resten av dagen att bli i ofas. Är man morgontrött inleds lätt dagen med ett antal snoozningar, allt för att få sova några minuter till. Minuter som sedan saknas och leder till en stressig start på dagen.

 

Att ge sig själv en bra start på dagen
Men hur dagen ska starta kan man själv påverka och förändra genom att skapa sig en bättre morgonrutin som grundas i vad man själv behöver och mår bra av.  Allt utgår ifrån dig. Hur känner du dig när du vaknar? Kanske fatigue är extra jobbigt på morgonen? Kanske tar det tid för musklerna att komma igång och vakna?

För att ens kunna skapa en lugnare och bättre morgonrutin kanske du behöver göra lite strukturella förändringar. Att byta så att partnern lämnar barnen på morgnarna och/eller att prata med din arbetsgivare och be att få börja senare kan vara faktorer som kan underlätta.

En bra början är oavsett att vara snäll och förlåtande mot sig själv. Du är OK hur du än mår när klockan ringer.

 

Från morgonsur till morgonglad
Programledaren Kristin Kaspersen trivdes inte med sina stressiga morgnar och efter en tids sjukskrivning för stress blev första steget för henne att ändra sina morgonrutiner. Hon har alltid varit en morgontrött person, men morgontrött och morgonsur har med nya morgonrutiner blivit morgontrött och morgonglad.

Hon började med att gå upp en timme tidigare på morgonen för att få en bra start på dagen. Och för att skapa ytterligare förutsättningar för en bättre morgon, förbereder hon allt på kvällen. Hon städar upp, lägger fram kläder, packar väskan och dukar fram till frukosten. Till och med kaffebryggaren är laddad när Kristin Kaspersen vaknar på morgnarna, så att hon bara kan kliva upp och trycka på knappen.

Hon har också jobbat med vilka tankar som är de första hon tänker och har bytt: ”Fan vad trött jag är” mot ”Gud vad mysigt att vakna, nu tar jag en kaffe” och menar att bara välja en annan tanke gör skillnad.

Dessa goda morgonrutiner resulterade i boken Good morning (Bonnier Fakta).

 

Några tips för en bättre morgon från Kristin Kaspersens bok Good morning:

  1. Sov tillräckligt länge.
    Det är inte så konstigt om du är trött om du sovit för få timmar.
  2. Gå upp en timme tidigare
    Kristin Kaspersen menar att hon är lika trött en timme tidigare, för henne är det väldigt viktigt att kunna ta det lugnt den där första timmen på dagen.
  3. Välj rätt tanke
    Tankar väljer man själv ­– välj en positiv tanke att börja dagen med.
  4. Sträck ut kroppen
    Barn gör det, djur gör det men vi vuxna kliver upp, duschar och drar. Sträck ut ordentligt och få igång hela systemet med bindväven och nervsystemet. 
  5. Förbered kvällen innan
    Ladda kaffebryggaren, förbered frukosten, packa väskan, lägg fram kläder osv kvällen innan så att du slipper tänka på morgonen.


Förändra stegvis
Det kan vara svårt att göra flera stora förändringar samtidigt. Gör en förändring i taget. Andra tips för bättre morgonrutiner

Andra råd för hälsosamma morgonrutiner är att yoga, meditera eller utöva mindfulness, att äta en riktig frukost, att utnyttja resan till jobbet genom att läsa en bra bok, lyssna på musik eller en intressant podcast (och att stänga ut tanken på kollektivtrafikens stök eller hur bilkön långsamt kryper framåt), att öva sin tacksamhet genom att till exempel tänka på några saker man är tacksam över varje morgon och att skippa snoozeknappen.

Plocka delar, ta lite inspiration eller sluka hela listan, det viktiga är oavsett att din morgonrutin ger dig bästa möjliga start på just dina dagar. Kanske sommarsemestern är ett bra tillfälle att börja förändra.

Lycka till!
 

Text: Louise Candert
Bild: Johnér




Biogen-19199 mars 2023
Senast uppdaterad: 2023-03-23

Läs mer

Hälsosam livsstil med MS

Sömn, kost, motion/träning, att inte stressa och att inte röka är några av de viktigaste hörnstenarna för en god hälsa. Det gäller även för dig som har MS. Bara du vet vilka vanor du skulle behöva skapa för att må bra/bättre.

Läs mer
Mer motivation till rehab med terapihund

Det finns en rad vinster att hämta vid träning med terapihund. Även vid MS. Sanna Eriksson, koordinator och samordnare för djur i omsorgen, berättar hur det går till.

Läs mer
En godare sommarfrukost

Tänk dig en riktigt god frukost i solskenet med några morgonpigga fåglar och morgontidningen som sällskap. Visst låter det härligt? 

Läs mer
5 saker man inte vill höra på jobbet när man lever med MS

Jag har levt med min MS i mer än halva mitt liv. Ibland har jag mått bra, ibland har jag mått dåligt, men för det mesta har jag mått helt ok. Vissa perioder har jag varit så dålig att jag inte kunnat arbeta alls..

Läs mer
Jag ska sluta röka!

Inte nu när det snart är semester, eller det får bli efter helgen, eller jo jag ska men ikväll ska jag ut med kompisarna. Känner du igen mönstret? Blir det någonsin rätt tillfälle att sluta röka?

Läs mer
Få bukt med SÖTSUGET

Trots att vi vet att för mycket sötsaker inte är bra för hälsan har många av oss svårt att stå emot. Vad beror det på? För stort utbud, dålig karaktär eller ett sug starkt som ett beroende?

Läs mer
Yoga och meditation hjälper vid hjärntrötthet

En studie från Sahlgrenska akademin visar att yoga och meditation hjälper personer som drabbats av extrem hjärntrötthet. Under åtta veckors träning minskade trötthet och stress markant hos försökspersonerna.

Läs mer