MS och gå i sömnen

Att gå i sömnen är det kopplat till MS?
Påverkas korttidsminnet av MS?

Hej
Att gå i sömnen är inte något typiskt för MS. Det är ofta ett ärfligt tillstånd och det är vanligast bland barn. Det brukar avta med åren och det är inte så många vuxna som är sömngångare.
Personer med MS kan få problem med sk kognitiva funktioner. Med dessa funktioner menar man t.ex uppmärksamhet, koncentration och minne. Våra kognitiva funktioner kan också påverkas av andra saker t.ex. trötthet och depression. För att fastställa orsaken till de ev problemen med minnet eller andra kognitiva funktioner kan man behöva göra en neuropsykologisk utredning.

Hälsningar Lena WeidmarBiogen-15230 april 2023
Senast uppdaterad: 2023-04-14

Läs mer

Kan man dö av MS?

Hej! Jag undrar om man verkligen kan dö av själva diagnosen MS? Jag har haft min diagnos i tio år, men mest troligt ytterligare 8 år till. Ibland får jag höra olika kommentarer om att de har känt någon som dött i MS, men kan det verkligen vara så. Jag har i alla fall fått för mig att den sannolikhe...

Läs mer
Handikapp vid MS

Kan det finnas några speciella handikapp för personer med MS?

Läs mer
Ärftlighet

Hej! Min mamma gick bort i MS 7 år sen efter ha varit svårt sjuk i 8 år. Borde vi tänka på att testa oss för detta för att förebygga om vi har större chans att få detta? Vi vet inte riktigt hur man ska göra ifall man borde göra det också?

 

Läs mer
Forskning på MS?

Hur såg forskningen om MS ut förr jämfört med idag? T ex 10 - 50 år sedan? Hur tror ni den kommer se ut i framtiden? Finns det några mediciner som är bättre än andra? Biverkningar i vissa av medicinerna? Vilka rekommenderar ni?

Läs mer
Botemedel mot MS?

Finns det någon specifik bromsmedicin som ni föredrar -varför? Varför inte? Finns det mycket biverkningar i bromsmedicinerna? i så fall varför?

Läs mer
MS och flygresor

Kan man göra en flygresa vid MS? En vän har fått intrycket att det inte är lämplig.

Läs mer
Smärta i leder

Kan MS leda till att man får ont i alla leder i kroppen? Och är det möjligt att man kan ha MS om man är 16 år gammal?

Läs mer
Kyla och muskler vid MS

Hej! Är man extra känslig för att kyla ner sina muskler när man har MS?

Läs mer
Ta mig på allvar - ställa diagnos

Hur ska man på ett bra sätt ställa frågan till sin läkare för att denne på allvar ska undersöka om det är MS man lider av? Jag vill inte avfärdas och kallas hypokondriker. Jag vill bara veta eftersom jag själv har symptom och två bekanta med MS beskriver upplevelsen likvärdigt som jag känner.

Läs mer
Resevaccinationer vid MS?

Jag har MS sedan 15 år tillbaka och tar bromsmedicin för detta. Då jag ska åka utomlands i sommar undrar jag om det är ok att ta de vanligaste resevaccinationerna när man har MS?

Läs mer
Vilken årstid får flest ms?

Hej. Har precis (20 mars) fått diagnosen MS och haft 3 skov, sedan i februari. En fråga som har dykt upp är? Kan man se om det är någon speciell årstid då MS bryter ut?

Läs mer
Värk i kroppen

Är det normalt vid MS att man får värk i kroppens muskulatur?

Läs mer
Funktionsnedsättning efter skov - dålig läkningsförmåga?

Vid skovformen av MS så ska symtomen gå tillbaka efter en tid. Om funktionsnedsättning/symtom blir kvar efter varje skov är det ett "dåligt"...

Läs mer
Ärftlighet - många i släkten som har MS

Hej. Har precis läst en artikel om MS och ärftlighet att den tycks vara mindre än man trott... Jag har nämligen 5st i min släkt som har MS...Vad kan detta bero på?

Läs mer
Neka patient MS behandling?

Får en läkare neka en MS patient bromsmediciner? Vart vänder man sig för att få hjälp med att få rätt medicinering?

Läs mer
Forskning på primär progressiv MS

Finns det någon forskning om primär progressiv MS?

Läs mer
Black holes - vad är det?

Hej, Min fråga är vad sk "Black Holes" innebär, jag tror att det är permanenta skador efter tidigare lesioner som ej försvinner/repareras?? Har jag rätt???

Läs mer
Ställa diagnos vid MS

Hej! Om jag nu misstänker att jag kan ha drabbats av MS, hur går jag tillväga för att få en läkare att undersöka och ev ställa en diagnos?
Det är ju inte lätt att komma till vårdcentralen och säga att man tror att man fått det ena eller det andra...

Läs mer
Ung med ms?

Kan en 15-åring få ms?

Läs mer
Skillnaden på Plaque och infarkter vid MS?

Hej! När man gör en MR hjärna eller en MR halsrygg.
Ser man skillnad på så kallad Plaque och förändringar så som infarkt, döda kärl, förändringar?

Läs mer
Vitamintillskott vid MS

Är det skadligt för oss med MS att inta vitamintillskott Berocca?

Läs mer
Second opinion vid MS

Hej! Min man har haft en diagnosticerad MS, progredierande, progressiv, sedan tidigt 90-tal.Han känner att han inte får det medicinska stöd som han vill ha. Beskedet från neurologen är att han måste gå via vårdcentralsläkare för varje nytt symtom som dyker upp. Totalbilden av hans besvär är det all...

Läs mer
Varför bromsmedicin mot MS?

Hej jag har en fråga angående bromsmedicin för MS, varför använder man bromsmediciner och hjälper dom verkligen?

Läs mer
Kan jag söka hjälp direkt på neurologmottagning på sjukhuset

Hej den vårdcentral jag tillhör bokar bara in besök de närmsta två veckorna och det är fullbokat så man måste ringa helst varje dag direkt på morgonen och hoppas på tur för att få en läkartid. Jag behöver ingen akuttid men skulle vilja ha en remiss till en neurolog för att få veta om jag har MS..(ha...

Läs mer
Massage vid MS

Hej! Jag är massör och har en kund som precis har fått en ms -diagnos. Hon mår så gott av massage - är det något jag ska tänka speciellt på när det gäller hennes sjukdom?

Läs mer
Rehabilitering

Jag är undersköterska och nyfiken på hur man rehabiliterar en person med MS. Undrar även vad jag som usk kan göra för en patient med ms?

Läs mer
Risken för ärftlighet-skaffa barn

Hej! Jag och min sambo funderar på att skaffa barn. Han har MS. Jag har förstått att risken att vårt barn ska få MS bara är någon eller ett par procent. Men jag undrar om risken ökar om det finns flera personer i hans närmsta släkt som har MS.

Läs mer
Hur vet man säkert att det är MS man har?

Hur vet man säkert att det är MS man har vilka prover tas och hur lång utredning är det?

Läs mer
Kolla om MS i förebyggande syfte?

Hej! Min mamma fick MS när hon var 27 år och hon gick bort efter ca 15 år i sjukdomen. Nu är jag precis fyllda 25 år och skulle vilja gå till en läkare för att kolla upp om jag har några MS-förändringar i min kropp. Jag vet att det är en väldigt liten chans till att MS är ärftligt; men jag vill my...

Läs mer
Skov

Kan man ha både korta och längre skov, eller brukar skoven vara ungefär lika långa hos samma person?

Läs mer