Vad är MS?


Här har vi samlat en mängd information för dig som vill veta mer om MS, multipel skleros. Du hittar fakta om sjukdomen som till exempel vilka symtom man kan ha, hur man ställer diagnos, vilken behandling som finns och vilken prognosen är för den som fått MS samt mycket annat som kan vara bra att känna till om MS. 
Du kan läsa om andra personer med MS under Mitt liv med MS.
Biogen-42900 februari 2024
Senast uppdaterad: 2024-02-13

 

Läs mer

Om MS

Multipel skleros (MS) är en kronisk, neurologisk sjukdom som drabbar nervceller i det centrala nervsystemet (CNS). Det centrala nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen.

Om MS
Varför får man MS?

Än idag vet vi inte mycket om de sjukdomsframkallande mekanismerna vid MS. Däremot finns det vissa teorier kring vad som utlöser sjukdomen.

Läs mer
Skov vid MS

När man pratar om MS kommer man ofta i kontakt med begreppet skov. Med skov menar man perioder då man har besvär eller symtom.

Läs mer
Symtom vid MS

MS brukar kallas ”en sjukdom med många ansikten”. Det beror på att symtomen kan skilja sig mycket från en person till en annan och från skov till skov.

Läs mer
Så ställer man diagnosen MS

Det finns inget enkelt test för att se om en person har MS eller inte. Diagnosen bygger på en neurologisk undersökning där personens symtom och sjukdomshistoria analyseras.

Läs mer
Prognos

MS debuterar vanligtvis mellan 20-40 år, en ålder då man är mitt uppe i livet, med kanske både karriär och familj. Man kanske håller på att planera för sin framtid och lever ett aktivt liv.

Läs mer