Fysisk aktivitet och MS: Så kan man komma i gång med träningen

Precis som för alla människor finns det stora hälsovinster för MS-patienter som är fysiskt aktiva.

– Det gäller även för MS-patienter som har någon form av motorisk funktionsnedsättning. Övningar och träningsprogram kan anpassas efter individens behov och förmåga, säger Charlotte Dahle, neurolog och immunolog vid Universitetssjukhuset i Linköping.

 

Tidigare gavs personer med MS rådet att inte anstränga sig för mycket, men i dag är forskare överens: det finns stora hälsovinster att hämta för MS-patienter som är fysiskt aktiva. Vetenskapliga studier visar att fysisk aktivitet och träning vid MS kan bidra till bättre kondition och hjälpa mot trötthet. Gång och balans kan också bli bättre och musklerna smidigare och starkare.

Charlotte Dahle är neurolog och immunolog, och har under många års tid träffat MS-patienter regelbundet.

– Fysisk träning som förbättrar syreupptagningsförmågan är viktigt för alla människor. MS-sjuka kan behöva anpassa träningen individuellt efter behov och förmåga, beroende på vilket skede av sjukdomen man befinner sig i, säger Charlotte Dahle.

Svårt att komma i gång för många

Hon poängterar att det kan vara svårt för MS-patienter att komma i gång med träning, eftersom fysiska symtom och överväldigande trötthet till följd av sjukdomen kan upplevas som stora hinder. Men vetskapen om att träning kan bidra till att minska de symtom som gör att man inte tränar, kan hjälpa många att tänka om.

– Jag försöker uppmuntra mina patienter till att göra någon form av konditions- eller muskelstärkande aktivitet minst en gång i veckan, för att se vilken skillnad det gör, säger Charlotte Dahle, och fortsätter:

– Det finns övningar som passar även för personer med MS som till exempel har svårt att gå. Man kan träna arm- bålmuskulatur, balans eller att stå med stöd för att nämna några exempel, säger Charlotte Dahle.

Individuellt träningsprogram

Hon uppmuntrar MS-patienter att prata med sin läkare om hjälp- och stöd-funktioner för träning.

– Tillsammans med en fysioterapeut kan man sätta upp ett individuellt träningsprogram, det har gjort stor skillnad för många av mina patienter. Man kan också testa en sammanhållen rehabiliteringsperiod. Om man blir bättre efter en period av sammanhållen intensiv träning, kan det stimulera till att fortsätta med egen träning hemma, säger Charlotte Dahle.

Tveka inte att prata med din läkare – det finns hjälp för att komma i gång att leva en hälsosam livsstil som kan öka välbefinnandet!
 

Att tänka på vid MS och träning

1.     Många med MS upplever att de mår sämre i värme och när kroppstemperaturen ökar. Anpassa träningspasset genom att till exempel använda en kylväst, kylkeps, duscha kallt före och efter passet och drick något kallt under träningen.

2.     Det är vanligt att det tar längre tid att återhämta sig mellan träningspassen om man har MS. Planera in dagar för återhämtning och variera träningsformerna för att minska risken för trötthet.

3.     Många med MS kan uppleva att musklerna känns spända vid ansträngning. Utför därför töjningar långsamt och håll i fullt ytterläge tills full rörlighet är uppnådd.

4.     Vid pågående skov är träning på hög intensitet ingen god idé. Fortsätt med vardagsaktiviteter men avstå från pulshöjande träning vid aktivt skov.



Text: N365
Bilder: Inköpta av N365

Biogen-168591 maj 2022
Senast uppdaterad: 2022-09-26

Läs mer

Vaccination och MS – tänk på det här

Många människor med MS behandlas med läkemedel som påverkar immunförsvaret för att bromsa MS-inflammation, men dessa läkemedel kan även medföra att svar på vaccinationer bli för svagt för att vara skyddande.

Läs mer
Så har Jennys liv förändrats efter MS-diagnosen:

Det tog lång tid för Jenny Ström Öberg, att acceptera sin MS-diagnos. Hon körde järnet, fick många bakslag och lyssnade inte på sin kropp.

Läs mer