Jag ska sluta röka!


Inte nu när det snart är semester, eller det får bli efter helgen, eller jo jag ska men ikväll ska jag ut med kompisarna. Känner du igen mönstret? Blir det någonsin rätt tillfälle att sluta röka?

Men även om ursäkterna för att inte sluta röka är många så är anledningarna desto fler. För att det är farligt att röka vet alla, men förmodligen vet inte alla hur farligt det faktiskt är. Inte ens experterna. Varje dag kommer nya forskningsresultat som gör riskbilden större. Vad vi vet är att varannan rökare som startar i tonåren och inte slutar kommer att dö i förtid av rökningen, att 8 av 10 som drabbas av hjärtinfarkt när de är yngre än 50 år är rökare och att under ett år leder rökning till över 10 000 nya cancerfall.
 

Känner du att piskan inte är nog motivation för att sluta, så finns det även morötter att ta till. Betydande vinster som kickar igång direkt i kroppen. Redan 20 minuter efter rökstopp har ditt blodtryck och puls återgått till en normal nivå. Efter några veckor har blodcirkulation och lungkapacitet blivit bättre. Det blir enklare att motionera, mat och dryck smakar bättre och du kan till och med se att du får bättre hy. Efter ett år är riskerna för hjärtinfarkt hälften så stora som vid fortsatt rökning. Hoppar vi sedan fram till efter 5 år så är risken att du drabbas av en hjärnblödning lika liten som hos en person som inte röker.

Slutsatsen är enkel – det är aldrig försent att börja sluta röka. Frågan är hur du ska gå tillväga?

Som vi varit inne på är anledningarna att sluta röka många, men du behöver hitta dina främsta anledningar. Ett tips är att skriva en lista med dina viktigaste skäl till att du ska sluta röka. Är det kanske hälsa, pengar eller livskvalitet?

För många fungerar det bäst att sluta tvärt, medan andra behöver en lugnare start. Det senare gäller oftast för de som utan framgång försökt sluta tvärt. Bestäm ett datum, nyårsafton eller en vanlig vardag spelar ingen roll, men ett planerat datum kan hjälpa din mentala förberedelse för att sluta röka.

Röksug är den stora utmaningen. Ofta är suget som värst i ett par minuter och då är det bra om du har några strategier för vad du gör när suget slår in. Det är också bra att försöka kartlägga utlösande faktorer, att dricka alkohol t ex. Många använder sig av nikotinläkemedel, i form av plåster, tuggummi och sugtablett för lindra abstinensbesvären.

Suget kommer och går och därför får du aldrig ha cigaretter eller tobak nära tillhands. Försök fokusera på de positiva förändringarna och gå tillbaka till listan du skrivit med anledningar för att sluta. För många underlättar det mycket att hålla sig sysselsatt. Kanske skaffa en ny hobby eller intresse att fokusera på. Försök även att umgås med andra icke-rökare.

Rökning är en av de svåraste vanorna att bryta, men fördelarna är stora om du lyckas. Att sluta röka kommer förmodligen bli det bästa du någonsin börjat med.

För ytterligare vägledning kontakta läkare eller apotek.

Lycka till!

Text: Erik Lilja



Biogen-19199 mars 2023
Senast uppdaterad: 2023-03-23

Läs mer

Hälsosam livsstil med MS

Sömn, kost, motion/träning, att inte stressa och att inte röka är några av de viktigaste hörnstenarna för en god hälsa. Det gäller även för dig som har MS. Bara du vet vilka vanor du skulle behöva skapa för att må bra/bättre.

Läs mer
En bättre start på dagen

Det här är första delen i en serie om må-bra-rutiner. Vi börjar från början, med starten på dagen och tips på goda morgonrutiner.

Läs mer
Mer motivation till rehab med terapihund

Det finns en rad vinster att hämta vid träning med terapihund. Även vid MS. Sanna Eriksson, koordinator och samordnare för djur i omsorgen, berättar hur det går till.

Läs mer
En godare sommarfrukost

Tänk dig en riktigt god frukost i solskenet med några morgonpigga fåglar och morgontidningen som sällskap. Visst låter det härligt? 

Läs mer
5 saker man inte vill höra på jobbet när man lever med MS

Jag har levt med min MS i mer än halva mitt liv. Ibland har jag mått bra, ibland har jag mått dåligt, men för det mesta har jag mått helt ok. Vissa perioder har jag varit så dålig att jag inte kunnat arbeta alls..

Läs mer
Få bukt med SÖTSUGET

Trots att vi vet att för mycket sötsaker inte är bra för hälsan har många av oss svårt att stå emot. Vad beror det på? För stort utbud, dålig karaktär eller ett sug starkt som ett beroende?

Läs mer
Yoga och meditation hjälper vid hjärntrötthet

En studie från Sahlgrenska akademin visar att yoga och meditation hjälper personer som drabbats av extrem hjärntrötthet. Under åtta veckors träning minskade trötthet och stress markant hos försökspersonerna.

Läs mer