Bengt Edvinsson: ”MS-sjuka är mer empatiska”


Genom priset ”Årets arbetsgivare” lyfter MS-fonden varje år fram arbetsgivare som arbetar föredömligt med anställda som har MS. Årets arbetsgivare 2016 blev skolan Ikasus i Vallentuna. Bakom nomineringen till tävlingen står assistenten och MS-drabbade Bengt Edvinsson, 53, som arbetar på Ikasus.

Hur kom det sig att du började jobba på Ikasus, som du nominerade?

–Det började med att jag jobbade på en bowlinghall. Där var jag i 29 år. Men så en dag fick jag min MS-diagnos och då blev det svårt att fortsätta vara där. Jag började med att gå ner till att arbeta deltid 75% och blev hemma allt mer på grund av sjukdomen, men det kunde jag inte vara hur länge som helst – till slut sade Försäkringskassan ifrån.

”Jag har förstått att vi inte har råd att missa dig”, var det första rektorn sa till mig.

 

–Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gav mig då möjlighet att prova på att arbeta med något annat under ett års tid. Jag hade sedan tidigare kommit i kontakt med personalen och klassen på Ikasus och tänkte att ”där skulle jag vilja vara”. Några från personalen på skolan tipsade rektorn om mig. Kort därefter ringde rektorn upp mig. ”Jag har förstått att vi inte har råd att missa dig”, var det första rektorn sade till mig.

Vad hände sen?

–Jag fick komma till skolan och började med att arbetsträna där i ett år, och fick gå lite kurser. Jag fick fast anställning efter ett tag och Försäkringskassan hjälpte då till att betala en del av lönen.

Var du orolig att MS-sjukdomen skulle begränsa dig när du sökte jobb?

–Nej, inte alls egentligen. Jag tog det för vad det var. När jag kom till jobbet var jag öppen med att tala om för kollegorna att jag hade MS. Chefen visste från början, men jag talade tidigt om det för kollegorna också.

Påverkar MS-sjukdomen din arbetssituation som lärare idag?

–Ja, det är viktigt att ta ut sin rast. Har jag möjlighet att vila på rasten så ska jag göra det, annars blir jag seg i huvudet på eftermiddagarna. Det märks särskilt i början av läsåret när det kommer mycket nya elever, och det blir mycket ny information att ta in.

Är det mycket skillnad jämfört med ditt gamla jobb?

–Ja, jag fick inte särskilt mycket förståelse från min förra chef på bowlinghallen, som när jag fick MS-beskedet tyckte ungefär att ”visst du kan vara sjukskriven så länge du ändå får gjort alla dina arbetsuppgifter”. Men det går ju inte.

Hur tycker du att en arbetsplats ska vara för att vara bra för personer med MS-sjukdom? Vad ska man tänka på som chef?

–Som chef bör man väl ha som grundinställning att behandla den anställde med MS som vilken anställd som helst. Sen får man ta det därifrån. MS visar sig på många olika sätt, så det blir viktigt med öppen dialog från båda håll. Är man en anställd med MS så får man berätta för chefen vilka behov man har som individ, så att den förstår.

–För mig är den öppna och ärliga dialogen med chefen väldigt viktig för att jag ska kunna funka bra. På skolan där jag jobbar kommer det ibland moment i skolan som är väldigt fysiska, till exempel att man ska springa i skogen eller vara med när eleverna rider. Genom att jag har en öppen relation med chefen kan jag då byta och få ett annat moment som inte är lika fysiskt.

Hur trivs du på jobbet idag?

–Jättebra. Idag är jag till och med fackligt skyddsombud. Kollegorna tyckte att jag var en bra representant så de röstade fram mig.

Vad är det som gör dig till en bra facklig representant tror du?

–Jag är inte så stressad av mig utan håller mig lugn och tar in vad folk försöker säga. Jag har dels längre livserfarenhet än de flesta av mina kollegor, men har också förmågan att lyssna och ta in vad folk säger och värdera det. Jag har lätt för att få en god relation med folk, och har en bra relation med chefen också.

–Och det kan säkert vara ett resultat av min MS. Jag tror att diagnosen gjort att jag tänker en gång extra innan jag dömer någon. Som MS-sjuk får man ibland höra att ”du ser så frisk ut”, men bara för att någon ser frisk ut på utsidan behöver det inte betyda att de är mår bra och är friska. För mig har MS inneburit att jag fått lättare att tänka mig in i andras situation. Jag tror att många blir mer ödmjuka och får en större empatisk förmåga av sin MS-diagnos; det har jag upplevt när jag varit och träffat andra MS-sjuka.

Text: Tom Samuelsson




Biogen-03530 oktober 2022
Senast uppdaterad: 2022-10-19

 

Läs mer

Det tog 35 år att få en MS-diagnos

När Caj Selvin var 27 år drabbades han av en halvsides förlamning. Han sökte vård och läkaren menade att han fått ett virus på balansnerven.

Läs mer
"Ridning är den bästa sjukgymnastiken vid MS"

37 år med MS, ständig värk från en tidigare ryggskada och migrän. För Lena Fryxell har envisheten varit en stor hjälp.

Läs mer
Daniel vågade inte berätta om sin sjukdom på åtta år

Han väntade åtta år med att berätta öppet om sin sjukdom.

Läs mer
MS gav entreprenören Henning ett helt nytt liv

Mitt i ett aktivt liv med framgångsrika affärer, resor, segling, löpning och squash slog diagnosen ned som en bomb. 

Läs mer
Vägen till ett efterlängtat barn

Lisa 41 år berättar om vägen från singellivet till familjelivet. Om resan från att först inte vilja ha barn, till att längta efter barn men att då inte kunna bli gravid.

Läs mer
"Jag fortsätter hellre att klättra, än att slå mig till ro"

Tolv år med MS hindrar inte Martina Olofsson från att hela tiden testa nya saker.

Läs mer
"Det finns många fördelar med att ha barn omkring sig"

Lisa är 40 år och bor i Bromma utanför Stockholm. Hon jobbar som HR-assistent om dagarna och hennes stora fritidsintresse är att sjunga i en pop- och schlagerkör där hon är sopran. 

Läs mer
"Man ska inte låta bli att skaffa barn bara för att man har MS"

Jenny Silfverberg är 40 år, bor i Enhörna och har tre barn. Hon har tidigare arbetat på ett läkemedelsbolag men har nu bytt...

Läs mer
Film - vi har ju sagt att vi ska kämpa

En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. 

Se filmen
Film: Rikard Furusten

En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."

Se filmen
Intervju: Att ha MS och söka jobb

Vad ska man tänka på när man söker jobb och har MS? Ska man berätta för chefen på intervjun eller inte?

Läs mer
Som att vara fast i en torktumlare

Malins ögon lyser av energi och livslust, men den historia hon berättar om hur MS har påverkat henne och hennes liv, säger något helt annat.

Läs mer
Skovet på Sylarna som förändrade allt

Under en fjälledarutbildning på väg mot Sylarna i vinande snöstorm sinade orken och styrseln i ben och armar. 

Läs mer
Film - Malin Schulz

”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?”

Se filmen
Bo König - jag springer för att jag kan!

Från frisk till MS-diagnos och rollator på något år, men så vände det igen och idag springer Bo König en mil ett par gånger i veckan. 

Läs mer
Livet med MS gav Helena en ny passion

Det här är historien om hur Helena hittade sin passion när hon var som allra sjukast i sin MS. 

Läs mer
Rikard Furusten ser ljust på livet

Rikard Furusten är VD för en hälsokostkedja men själv har han MS. Ändå är Rikard Furusten glad och positiv för det mesta. 

Läs mer
Annika får energi av att möta människor

Hon har lockig page, blåa osminkade ögon och starka, solbrända armar. 

Läs mer
En dans för livet

Med stolthet i blicken, klackstamp och rytmiska handklapp rör sig Ingegerd Moberg över dansgolvet.

Läs mer
Hans Sjöberg

Hans Sjöberg teaterregissör, manusförfattare och konstnärlig ledare för Teater Kattma.

Läs mer
Motgång blev framgång med hjälp av MS-rehab

Coachen och personliga tränaren, Jenny Ström berättar hur hon var jätteduktig på att hjälpa andra men kass på att hjälpa sig själv när hon behövde det som mest.

Läs mer
När rullstolen blev en befrielse

- Det är inte synd om mig för att jag sitter i rullstol, för om jag inte hade haft rullen till hjälp, då hade jag fått släpa mig fram och nöta hål i jeansen. 

Läs mer
”Sofia, det är hon som springer så snabbt”

När Sofia Norgren fick diagnosen multipel skleros, MS drabbades hon av en bottenlös sorg. 

Läs mer
”Jag ville bli stark som en björn”

Det finns verkligen inget positivt med MS. Men om man måste se det från den positiva sidan, så gav den mig viljan att bli stark som en björn. Den viljan hade inte kommit utan sjukdomen.

Läs mer
”Jag är glad att jag inte fick diagnosen tidigare”

Mathias Ringblom berättar om sin MS-resa och om allt han inte hade gjort om han vetat att han hade MS.

Läs mer