MS gav entreprenören Henning ett helt nytt liv


Mitt i ett aktivt liv med framgångsrika affärer, resor, segling, löpning och squash slog diagnosen ned som en bomb. När 57-årige företagaren Henning Bensland för 12 år sedan fick veta att han hade MS uppfattade han det som en dödsdom. I själva verket kom det snarare att bli tvärtom.

 

-  För mig har sjukdomen lett till ett nytt, bättre liv. Nu vill jag ge något tillbaka och inspirera andra, säger Henning som snart öppnar sitt andra ”hälsohotell” på Mallorca.

Henning Bensland är uppvuxen i Saltsjöbaden, utbildad civilekonom och civilingenjör och arbetade i många år inom finanskreditvärlden i bland annat Östeuropa. Idag bor han växelvis i Zürich och på Mallorca där vi träffas tillsammans med schweiziska hustrun Petra. Tillsammans har de tre halvvuxna barn.

-  Vi möttes i den brasilianska djungeln 1992 medan jag fiskade pirayor till en soppa, berättar Henning med ett av sina många varma leenden. Petra nickar instämmande och säger att det var hans äventyrlighet hon föll för.

 

 

Krångel med vänster fot

Fram till 2006 gick livet som på räls för familjen som efter murens fall byggde upp en tillvaro i olika länder i Östeuropa. Under de här åren var Henning anställd på Intrum Justitia med ansvar för den östeuropeiska marknaden.

-  I samband med att min mamma oväntat dog vid 75 års ålder började jag plötsligt halta på vänster fot. Fram till dess hade jag varit fullt frisk och fysiskt aktiv hela livet bortsett från en ganska normal trötthet i puberteten.

När Henning hade känt sig allmänt dålig en tid gick han till doktorn för att även undersöka vad som hänt med foten. Det tog inte lång tid att fastställa att han hade MS.

-  Jag såg på MR-bilden hur min ryggmärg liksom buktade inåt. Diagnosen primärprogressiv MS gav mig en riktig chock. Jag såg ett liv i rullstol framför mig och kände att det inte längre fanns någon framtid. Det svåraste var att hantera omvärldens, inklusive mina närmastes, reaktioner på min sjukdom, att komma över stigmatiseringen.

 

 

Slutade tro på en framtid

Det första halvåret efter diagnosen blev tufft. Den starke, duktige affärsmannen Henning, van att alltid lösa problem, såg mörkt på tillvaron och sålde bland annat sitt företag eftersom han inte längre trodde på en framtid.

-  Vändpunkten kom när jag läste Bengt Sterns bok ”Att må dåligt är en bra början”. Då började jag sakta tro att det kanske fanns en morgondag ändå, att en sjukdom inte behöver vara ett slut utan faktiskt kan vara en början på något nytt.

I samma veva hörde Henning också talas om kursen ”Bara Vara” i Dalarna. Under 1,5 år pendlade han mellan Schweiz och den vackra kursgården vid Siljan som drivs av Lars Knutsson.

-  Det var en helt ny, okänd värld som öppnade sig för mig där. Det kändes till en början som om jag försökte pressa mig igenom ett väldigt smalt nyckelhål. Det verkade länge helt omöjligt men till slut gick det att komma igenom. Jag kom ut på andra sidan som en delvis ny människa.

 

 

Sjukdomen håller sig lugn

Bara Vara-kursen innebar en livsviktig personlig utvecklingsresa för Henning.

-  När jag städade bort blockeringar i mitt psyke blev jag också bättre i min sjukdom. MR-undersökningar visade efter ett tag att sjukdomen var stabil, att den höll sig lugn. Och så är det fortfarande, jag upplever ingen försämring.

Däremot har han ändrat sin diet, han äter mindre portioner, mycket grönsaker och undviker gluten och mjölkprodukter. Dessutom blir det betydligt färre resor än förut då det kunde bli två länder i veckan.

Under hela sjukdomsperioden, framförallt efter ”Bara Vara”-erfarenheten, har han arbetat medvetet med att lära sig att hantera stress.

 

 

Skapat ett holistiskt hotell

Tillsammans med Petra, som numera är utbildad yogainstruktör, har han sedan länge intresserat sig för mindfulness, terapeutisk yoga och meditation och han tränar även regelbundet på gym.

-  Jag har blivit väldigt stark psykiskt av att lära mig hantera sjukdomen. Numera känner jag mig genuint lycklig. Jag har insett att sjukdom kan vara en bra sak, säger Henning, som under det senaste decenniet byggt upp nya företag och tillsammans med Petra även skapat Cal Reiet, ett ovanligt vackert yoga- och retreathotell utanför Santanyi på sydöstra Mallorca.

-  Vi hittade detta av en ren slump och hade först tänkt att ha huset som ett sommarställe för familjen.  Men vi insåg snart att det var alldeles för stort för oss och att det skulle vara mycket bättre om vi kunde dela med oss av denna vackra plats till fler.

Så föddes planerna på att skapa ett nytt slags hotell som präglas av ett holistiskt, hälsosamt tänkande med vegetarisk mat, yoga-och retreatgrupper.

-  Jag kände- och känner fortfarande- ett väldigt starkt behov av att dela med mig, att ge något tillbaka. Förr levde jag i en utpräglat egocentrisk och girig värld men numera är det mer mitt hjärta, inte mitt ego och min prestige, som styr mig.

-  Jag har verkligen insett att det är sant att man hjälper sig själv bäst genom att hjälpa andra.

 

Undvik offerrollen

Idag behöver Henning en stödkäpp men han känner sig det inte det minsta sjuk. Han understryker att det är ett dagligt arbete att hålla sig frisk och lycklig.

-  Jag har lärt mig att tänka bort de symtom jag får ibland, det är en medveten strategi. Mitt råd till andra MS-sjuka är att undvika att hamna i en offerroll, att det är viktigt att vara ärlig mot sig själv och ta eget ansvar för sin situation. Se sjukdomen som en utmaning, en utmaning som kan hanteras. Min inställning är att man för det mesta utsätts för prövningar som man kan på något sätt klara av.

Om cirka 1,5 år kommer Henning och Petra att öppna ännu ett hotell/klinik på Mallorca- ett renoveringsobjekt som än så länge har arbetsnamnet The Healing Hotel.

-  Det kommer att ha en annan, mer medicinskt inriktad profil än Cal Reiet. Här ska det finnas läkare och förutom vanlig friskvård även renodlad klinisk verksamhet inriktad på prevention och funktionell medicin, förklarar Henning och tillägger att han är medveten om att det han och hustrun skapar egentligen bara är en droppe i havet.

-  Men det är viktigt att komma ihåg att havet faktiskt består av droppar, påpekar han med en genuint lycklig glimt i ögat.

 

Text: Evelyn Pesikan
Foto: Pär Olsson

 

Biogen-03530 oktober 2022
Senast uppdaterad: 2022-10-19

 

Läs mer

Det tog 35 år att få en MS-diagnos

När Caj Selvin var 27 år drabbades han av en halvsides förlamning. Han sökte vård och läkaren menade att han fått ett virus på balansnerven.

Läs mer
"Ridning är den bästa sjukgymnastiken vid MS"

37 år med MS, ständig värk från en tidigare ryggskada och migrän. För Lena Fryxell har envisheten varit en stor hjälp.

Läs mer
Daniel vågade inte berätta om sin sjukdom på åtta år

Han väntade åtta år med att berätta öppet om sin sjukdom.

Läs mer
Vägen till ett efterlängtat barn

Lisa 41 år berättar om vägen från singellivet till familjelivet. Om resan från att först inte vilja ha barn, till att längta efter barn men att då inte kunna bli gravid.

Läs mer
"Jag fortsätter hellre att klättra, än att slå mig till ro"

Tolv år med MS hindrar inte Martina Olofsson från att hela tiden testa nya saker.

Läs mer
"Det finns många fördelar med att ha barn omkring sig"

Lisa är 40 år och bor i Bromma utanför Stockholm. Hon jobbar som HR-assistent om dagarna och hennes stora fritidsintresse är att sjunga i en pop- och schlagerkör där hon är sopran. 

Läs mer
"Man ska inte låta bli att skaffa barn bara för att man har MS"

Jenny Silfverberg är 40 år, bor i Enhörna och har tre barn. Hon har tidigare arbetat på ett läkemedelsbolag men har nu bytt...

Läs mer
Film - vi har ju sagt att vi ska kämpa

En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. 

Se filmen
Bengt Edvinsson: "MS-sjuka är mer empatiska"

Genom priset ”Årets arbetsgivare” lyfter MS-fonden varje år fram arbetsgivare som arbetar föredömligt med anställda som har MS.

Läs mer
Film: Rikard Furusten

En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."

Se filmen
Intervju: Att ha MS och söka jobb

Vad ska man tänka på när man söker jobb och har MS? Ska man berätta för chefen på intervjun eller inte?

Läs mer
Som att vara fast i en torktumlare

Malins ögon lyser av energi och livslust, men den historia hon berättar om hur MS har påverkat henne och hennes liv, säger något helt annat.

Läs mer
Skovet på Sylarna som förändrade allt

Under en fjälledarutbildning på väg mot Sylarna i vinande snöstorm sinade orken och styrseln i ben och armar. 

Läs mer
Film - Malin Schulz

”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?”

Se filmen
Bo König - jag springer för att jag kan!

Från frisk till MS-diagnos och rollator på något år, men så vände det igen och idag springer Bo König en mil ett par gånger i veckan. 

Läs mer
Livet med MS gav Helena en ny passion

Det här är historien om hur Helena hittade sin passion när hon var som allra sjukast i sin MS. 

Läs mer
Rikard Furusten ser ljust på livet

Rikard Furusten är VD för en hälsokostkedja men själv har han MS. Ändå är Rikard Furusten glad och positiv för det mesta. 

Läs mer
Annika får energi av att möta människor

Hon har lockig page, blåa osminkade ögon och starka, solbrända armar. 

Läs mer
En dans för livet

Med stolthet i blicken, klackstamp och rytmiska handklapp rör sig Ingegerd Moberg över dansgolvet.

Läs mer
Hans Sjöberg

Hans Sjöberg teaterregissör, manusförfattare och konstnärlig ledare för Teater Kattma.

Läs mer
Motgång blev framgång med hjälp av MS-rehab

Coachen och personliga tränaren, Jenny Ström berättar hur hon var jätteduktig på att hjälpa andra men kass på att hjälpa sig själv när hon behövde det som mest.

Läs mer
När rullstolen blev en befrielse

- Det är inte synd om mig för att jag sitter i rullstol, för om jag inte hade haft rullen till hjälp, då hade jag fått släpa mig fram och nöta hål i jeansen. 

Läs mer
”Sofia, det är hon som springer så snabbt”

När Sofia Norgren fick diagnosen multipel skleros, MS drabbades hon av en bottenlös sorg. 

Läs mer
”Jag ville bli stark som en björn”

Det finns verkligen inget positivt med MS. Men om man måste se det från den positiva sidan, så gav den mig viljan att bli stark som en björn. Den viljan hade inte kommit utan sjukdomen.

Läs mer
”Jag är glad att jag inte fick diagnosen tidigare”

Mathias Ringblom berättar om sin MS-resa och om allt han inte hade gjort om han vetat att han hade MS.

Läs mer