”Man ska inte låta bli att skaffa barn bara för att man har MS”

Jenny Silfverberg är 40 år, bor i Enhörna och har tre barn. Hon har tidigare arbetat på ett läkemedelsbolag men har nu bytt bana och studerar idag till socionom. Hon fick sin MS-diagnos för femton år sedan.

Hur ser dina symptom ut?

– Jag har fått en relativt lindrig typ av MS. Jag märker av den främst genom påverkad känsel, krypningar och stickningar. Sen har jag också blivit delvis ansiktsförlamad. Men det som påverkar mig mest är nog min fatigue, tröttheten. Jag har aldrig 100% energi, och tröttheten blir som ett grått filter över ögonen jämt. Den är också oförutsägbar och plötsligt har man inte energi att göra saker man hade planerat.

 

Hur var det att ha MS och skaffa barn?

– När jag fick diagnosen var jag precis i skaffa-barn-stadiet i livet, så då var det en massa frågor om föräldraskap som dök upp i huvudet. Det har alltid varit mitt mål i livet att bilda familj. Eftersom jag skulle bli gravid fick jag inte ta min MS-medicin, men jag klarade graviditeten utan att sjukdomen förvärrades. Inte heller efter graviditeten försämrades läget – vilket jag hört att kan hända för personer med MS.

Du har tre barn, hur var småbarnsåren med din MS och fatigue?

– Det är nog alltid jobbigt att vara småbarnsförälder, oavsett om man har MS eller inte. Men jag märkte att min fatigue gjorde mig tröttare ibland. Min fatigue gör mig mer stresskänslig, hjärnan blir trött och jag behöver återhämtningsperioder.
När jag fick barn gick jag även ner till 75% på jobbet, vilket gjorde det lättare för mig att vara pigg hemma med barnen. Jag har som tur är också en fantastisk man, som är väldigt förstående och hjälper till mycket hemma.

Har du någonsin upplevt några konflikter i föräldraskapet på grund av din MS?

– Nej, det har aldrig varit konflikter om det hemma. Jag har haft lite humörsvängningar när jag känt mig ledsen och nedstämd eller känt ångest, men min man är väldigt förstående. Sjukdomen kan däremot skapa en inre stress för mig i kontakten med utomstående. MS är en sjukdom som inte syns utåt, och jag kan ibland oroa mig över att uppfattas av omvärlden som lat.
Det kan vara svårt för folk att förstå att någon med MS kan vara väldigt trött inombords och ha ont utan att de syns på utsidan. Ibland önskar man att man hade en krycka — hade jag haft kryckor vore det tydligare att jag var sjuk, och man hade sluppit förklara sig.

Har du någon kontakt med andra som har MS?

– Nej, jag har inte haft det. Men ibland hade det kanske varit nyttigt för mig att träffa andra som är i samma situation som jag. Min sjuksköterska har föreslagit att jag ska prova det. Det har funnits perioder när jag varit deppigare, haft stickningar och tänkt ”ska sjukdomen smälla till den här gången och förvärras?”.
Det finns ett rehab i Stockholm, dit man kan få åka och träffa andra med MS samt gå till logoped och sjuksköterska, men det har inte passat i mitt schema än.

Vad önskar du att du hade känt till om att vara förälder med MS före du skaffade barn?

Jag tycker definitivt inte att man ska låta bli att skaffa barn bara för att man har MS. Det är ingen dödlig sjukdom, och har man rätt stöttning så klarar man av det. Man vet aldrig hur sjukdomen utvecklar sig i framtiden, men det är synd att avstå från att bilda familj bara för att sjukdomen eventuellt kan förvärras. Barn ger dessutom mycket energi i livet, och jag hade nog mått sämre idag utan mina barn. Nu när de är äldre kan de dessutom även hjälpa till hemma. Min son lagar mat ibland, till exempel.
Jag tycker också att det känns positivt att det forskas mycket om MS. Behandlingsmöjligheterna har ökat väldigt mycket sedan jag fick min MS för 15 år sedan. Det har kommit mycket bättre mediciner, och snart kommer kanske mediciner som kan bromsa förloppet helt och hållet. Jag är hoppfull.

 Biogen-03530 oktober 2022
Senast uppdaterad: 2022-10-19

Läs mer

Det tog 35 år att få en MS-diagnos

När Caj Selvin var 27 år drabbades han av en halvsides förlamning. Han sökte vård och läkaren menade att han fått ett virus på balansnerven.

Läs mer
"Ridning är den bästa sjukgymnastiken vid MS"

37 år med MS, ständig värk från en tidigare ryggskada och migrän. För Lena Fryxell har envisheten varit en stor hjälp.

Läs mer
Daniel vågade inte berätta om sin sjukdom på åtta år

Han väntade åtta år med att berätta öppet om sin sjukdom.

Läs mer
MS gav entreprenören Henning ett helt nytt liv

Mitt i ett aktivt liv med framgångsrika affärer, resor, segling, löpning och squash slog diagnosen ned som en bomb. 

Läs mer
Vägen till ett efterlängtat barn

Lisa 41 år berättar om vägen från singellivet till familjelivet. Om resan från att först inte vilja ha barn, till att längta efter barn men att då inte kunna bli gravid.

Läs mer
"Jag fortsätter hellre att klättra, än att slå mig till ro"

Tolv år med MS hindrar inte Martina Olofsson från att hela tiden testa nya saker.

Läs mer
"Det finns många fördelar med att ha barn omkring sig"

Lisa är 40 år och bor i Bromma utanför Stockholm. Hon jobbar som HR-assistent om dagarna och hennes stora fritidsintresse är att sjunga i en pop- och schlagerkör där hon är sopran. 

Läs mer
Film - vi har ju sagt att vi ska kämpa

En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. 

Se filmen
Bengt Edvinsson: "MS-sjuka är mer empatiska"

Genom priset ”Årets arbetsgivare” lyfter MS-fonden varje år fram arbetsgivare som arbetar föredömligt med anställda som har MS.

Läs mer
Film: Rikard Furusten

En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."

Se filmen
Intervju: Att ha MS och söka jobb

Vad ska man tänka på när man söker jobb och har MS? Ska man berätta för chefen på intervjun eller inte?

Läs mer
Som att vara fast i en torktumlare

Malins ögon lyser av energi och livslust, men den historia hon berättar om hur MS har påverkat henne och hennes liv, säger något helt annat.

Läs mer
Skovet på Sylarna som förändrade allt

Under en fjälledarutbildning på väg mot Sylarna i vinande snöstorm sinade orken och styrseln i ben och armar. 

Läs mer
Film - Malin Schulz

”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?”

Se filmen
Bo König - jag springer för att jag kan!

Från frisk till MS-diagnos och rollator på något år, men så vände det igen och idag springer Bo König en mil ett par gånger i veckan. 

Läs mer
Livet med MS gav Helena en ny passion

Det här är historien om hur Helena hittade sin passion när hon var som allra sjukast i sin MS. 

Läs mer
Rikard Furusten ser ljust på livet

Rikard Furusten är VD för en hälsokostkedja men själv har han MS. Ändå är Rikard Furusten glad och positiv för det mesta. 

Läs mer
Annika får energi av att möta människor

Hon har lockig page, blåa osminkade ögon och starka, solbrända armar. 

Läs mer
En dans för livet

Med stolthet i blicken, klackstamp och rytmiska handklapp rör sig Ingegerd Moberg över dansgolvet.

Läs mer
Hans Sjöberg

Hans Sjöberg teaterregissör, manusförfattare och konstnärlig ledare för Teater Kattma.

Läs mer
Motgång blev framgång med hjälp av MS-rehab

Coachen och personliga tränaren, Jenny Ström berättar hur hon var jätteduktig på att hjälpa andra men kass på att hjälpa sig själv när hon behövde det som mest.

Läs mer
När rullstolen blev en befrielse

- Det är inte synd om mig för att jag sitter i rullstol, för om jag inte hade haft rullen till hjälp, då hade jag fått släpa mig fram och nöta hål i jeansen. 

Läs mer
”Sofia, det är hon som springer så snabbt”

När Sofia Norgren fick diagnosen multipel skleros, MS drabbades hon av en bottenlös sorg. 

Läs mer
”Jag ville bli stark som en björn”

Det finns verkligen inget positivt med MS. Men om man måste se det från den positiva sidan, så gav den mig viljan att bli stark som en björn. Den viljan hade inte kommit utan sjukdomen.

Läs mer
”Jag är glad att jag inte fick diagnosen tidigare”

Mathias Ringblom berättar om sin MS-resa och om allt han inte hade gjort om han vetat att han hade MS.

Läs mer