Intervju: Att ha MS och söka jobb

Vad ska man tänka på när man söker jobb och har MS? Ska man berätta för chefen på intervjun eller inte? Någon som vet är Andreas. Han är 37 år, har två barn och bor utanför Göteborg – och har nyligen sökt jobb.

Förut jobbade han som lärare på ett fritids, men idag jobbar han som driftsledare på en kommunal verksamhet inom teleteknik.

Du gick från att vara lärare till att jobba med teleteknik, hur kom det sig?

–Jag har alltid gillat att pyssla och skruva isär grejer för att se hur de fungerar. Den första saken jag plockade isär var nog en freestyle, och då var jag riktigt ung. Fast jag tror inte att jag lyckades bygga ihop den igen efteråt, haha.

 

Hur gick det till när du sökte jobb?

– Först jobbade jag som lärare på ett fritids, men det var ganska tufft. Det var mycket ljud och rörelse omkring mig hela tiden – och det blev jobbigt i längden. Alla intrycken i kombination med sjukdomen ledde till att jag blev mycket trött på jobbet och var tvungen att sova på rasterna för att orka vara vaken hela dagarna. När det blev ohållbart  bestämde jag mig för att göra något åt det.

 

”Jag insåg att jag inte bara kan låta livet gå, jag måste göra något som är roligt”

 

– Så jag bestämde mig för att söka nytt jobb. Jag insåg att jag inte bara kan låta livet gå, jag måste göra något som är roligt. Jag hittade teleteknikjobbet och sökte det, och jag fick det!
 

Berättade du för arbetsgivaren om din MS-diagnos på jobbintervjun?

– Jag var kluven till att göra det, och hade bestämt mig för att inte säga det. Men det blev väldigt bra kemi under intervjun så jag råkade säga det ändå, haha.

 

Hur kändes det efter att du hade råkat säga det?

– Jag tänkte att ”ojdå detta kanske inte var så bra”, men fick ingen dålig reaktion av chefen. Jag berättade att jag har MS och att det just nu inte är något som påverkar min arbetsinsats.

 

Varför hade du först planerat att inte säga det?

– Jag var nog orolig över vad de skulle tänka, och hade därför bestämt mig för att inte nämna det under intervjun och istället ta upp det senare. Men då känns det samtidigt lite som om man lurar arbetsgivaren.

 

Hur har det tagits emot av andra på arbetsplatsen?

– Jag upplever inte någon nackdel alls. Det märks ofta inte på mig utåt att jag har MS, och jag tror inte att någon kan gissa att jag har det. Min chef är väldigt inlyssnande och bra också.

 

Hur är skillnaden på ditt nya jobb jämfört med ditt förra?

– Det är stor skillnad. Nu när jag inte längre bombarderas hela dagen med intryck och höga ljud så är jag mer fokuserad på arbetet, inte lika trött och kan ha ett liv även på kvällarna efter jobbet. När jag jobbade som lärare gick jag i säng direkt när jag kom hem efter jobbet, men nu orkar jag vara vaken längre och göra saker. Det uppskattar både jag och mina barn.


– Nu har jag dessutom lite mer flexibel arbetstid. De dagar när sjukdomen gör mig för trött för att arbeta så kan jag gå hem tidigare, och så tar jag igen det en annan dag. Min chef är väldigt förstående. Vi har etablerat en bra relation och litar på varandra.

 

Du nämnde att du orkar vara vaken längre om kvällarna efter att du bytte jobb – vad använder du din nya fritid till?

Jag har många intressen. Jag gillar att spendera tid med husvagnen. Favoritcampingarna ligger i Varberg och Strömstad. Men jag har också ett stort intresse för musik och att fotografera. Att jobba som sportfotograf vore faktiskt ett drömjobb, men det är nog inte realistiskt. Det beror inte på att jag har MS, utan snarare på att det är en tuff mediebransch. Tidningarna säger ju upp fotografer idag snarare än att anställa fler.

– Jag tar för mig mer av livet nu när jag kan. Så tänkte jag nog inte lika mycket innan jag fick sjukdomen. I början av livet med MS så rullade livet på, men nu känner jag att jag vill ta chanserna när jag får dem istället för att vänta. Man vet ju aldrig - man kan bli påkörd av en buss imorgon, eller få förvärrad MS. Därför känner jag att jag vill leva livet varje dag.
 

”Man vet ju aldrig - man kan bli påkörd av en buss imorgon, eller få förvärrad MS. Därför känner jag att jag vill leva livet varje dag”
 

 

Har du några tips till andra med MS som ska söka jobb? När tycker du att man ska berätta om sjukdomen?

– Jag tänker att man inte nödvändigtvis ska skriva det i sin CV när man ansöker. Jag tror det är enklare att ta ett sånt besked under intervjun. Då får man möjlighet att själv förklara och reda ut missförstånd kring vad MS är också, och hur man påverkas. MS kan ju skilja sig väldigt mycket från person till person.

 

Vad tycker du är viktigt att tänka på för chefer som anställer personer med MS?

– Jag tycker det är viktigt att man som chef skaffar sig en bild av vad MS faktiskt är. En verklig bild, inte byggd på idéer vad man själv tror att MS är. Det är också viktigt att man håller en öppen dialog med den anställde så att den känner att den har stöd från chefen. Man bör också som chef tänka på att det är en sjukdom som kan yttra sig på många olika sätt. Därför måste man låta den anställde berätta om sina enskilda behov.

 

Vad vill du säga till de med MS som känner en klump i magen inför att söka jobb?

– Våga sök jobb, våga tro på er själva. Ni är grymma och ingenting är omöjligt. Och allra viktigast: gör vad ni tycker är roligt, det underlättar livet. Jag tror att många går och vantrivs på sitt jobb bara för att de jobbat där länge. Men låt inte sjukdomen begränsa er från att söka er till roligare jobb.



Text: Tom Samuelsson


Biogen-03530 oktober 2022
Senast uppdaterad: 2022-10-19

 

Läs mer

Det tog 35 år att få en MS-diagnos

När Caj Selvin var 27 år drabbades han av en halvsides förlamning. Han sökte vård och läkaren menade att han fått ett virus på balansnerven.

Läs mer
"Ridning är den bästa sjukgymnastiken vid MS"

37 år med MS, ständig värk från en tidigare ryggskada och migrän. För Lena Fryxell har envisheten varit en stor hjälp.

Läs mer
Daniel vågade inte berätta om sin sjukdom på åtta år

Han väntade åtta år med att berätta öppet om sin sjukdom.

Läs mer
MS gav entreprenören Henning ett helt nytt liv

Mitt i ett aktivt liv med framgångsrika affärer, resor, segling, löpning och squash slog diagnosen ned som en bomb. 

Läs mer
Vägen till ett efterlängtat barn

Lisa 41 år berättar om vägen från singellivet till familjelivet. Om resan från att först inte vilja ha barn, till att längta efter barn men att då inte kunna bli gravid.

Läs mer
"Jag fortsätter hellre att klättra, än att slå mig till ro"

Tolv år med MS hindrar inte Martina Olofsson från att hela tiden testa nya saker.

Läs mer
"Det finns många fördelar med att ha barn omkring sig"

Lisa är 40 år och bor i Bromma utanför Stockholm. Hon jobbar som HR-assistent om dagarna och hennes stora fritidsintresse är att sjunga i en pop- och schlagerkör där hon är sopran. 

Läs mer
"Man ska inte låta bli att skaffa barn bara för att man har MS"

Jenny Silfverberg är 40 år, bor i Enhörna och har tre barn. Hon har tidigare arbetat på ett läkemedelsbolag men har nu bytt...

Läs mer
Film - vi har ju sagt att vi ska kämpa

En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. 

Se filmen
Bengt Edvinsson: "MS-sjuka är mer empatiska"

Genom priset ”Årets arbetsgivare” lyfter MS-fonden varje år fram arbetsgivare som arbetar föredömligt med anställda som har MS.

Läs mer
Film: Rikard Furusten

En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."

Se filmen
Som att vara fast i en torktumlare

Malins ögon lyser av energi och livslust, men den historia hon berättar om hur MS har påverkat henne och hennes liv, säger något helt annat.

Läs mer
Skovet på Sylarna som förändrade allt

Under en fjälledarutbildning på väg mot Sylarna i vinande snöstorm sinade orken och styrseln i ben och armar. 

Läs mer
Film - Malin Schulz

”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?”

Se filmen
Bo König - jag springer för att jag kan!

Från frisk till MS-diagnos och rollator på något år, men så vände det igen och idag springer Bo König en mil ett par gånger i veckan. 

Läs mer
Livet med MS gav Helena en ny passion

Det här är historien om hur Helena hittade sin passion när hon var som allra sjukast i sin MS. 

Läs mer
Rikard Furusten ser ljust på livet

Rikard Furusten är VD för en hälsokostkedja men själv har han MS. Ändå är Rikard Furusten glad och positiv för det mesta. 

Läs mer
Annika får energi av att möta människor

Hon har lockig page, blåa osminkade ögon och starka, solbrända armar. 

Läs mer
En dans för livet

Med stolthet i blicken, klackstamp och rytmiska handklapp rör sig Ingegerd Moberg över dansgolvet.

Läs mer
Hans Sjöberg

Hans Sjöberg teaterregissör, manusförfattare och konstnärlig ledare för Teater Kattma.

Läs mer
Motgång blev framgång med hjälp av MS-rehab

Coachen och personliga tränaren, Jenny Ström berättar hur hon var jätteduktig på att hjälpa andra men kass på att hjälpa sig själv när hon behövde det som mest.

Läs mer
När rullstolen blev en befrielse

- Det är inte synd om mig för att jag sitter i rullstol, för om jag inte hade haft rullen till hjälp, då hade jag fått släpa mig fram och nöta hål i jeansen. 

Läs mer
”Sofia, det är hon som springer så snabbt”

När Sofia Norgren fick diagnosen multipel skleros, MS drabbades hon av en bottenlös sorg. 

Läs mer
”Jag ville bli stark som en björn”

Det finns verkligen inget positivt med MS. Men om man måste se det från den positiva sidan, så gav den mig viljan att bli stark som en björn. Den viljan hade inte kommit utan sjukdomen.

Läs mer
”Jag är glad att jag inte fick diagnosen tidigare”

Mathias Ringblom berättar om sin MS-resa och om allt han inte hade gjort om han vetat att han hade MS.

Läs mer