”Det finns många fördelar med att ha barn omkring sig”

Lisa är 40 år och bor i Bromma utanför Stockholm. Hon jobbar som HR-assistent om dagarna och hennes stora fritidsintresse är att sjunga i en pop- och schlagerkör där hon är sopran. Hon fick sin MS-diagnos för sex år sedan. Hon är i ett förhållande sedan 3,5 år tillbaka, och de väntar nu barn tillsammans. I den här intervjun berättar hon om när hon fick sin diagnos, och hur det är att kombinera jobb och familj med MS.

Hur gick det till när du fick din diagnos?

– Det började med att jag vaknade en morgon och armen hade domnat. Jag antog att jag hade sovit konstigt på armen. Men det gick inte över. Efter flera vändor hos vårdcentraler och akutmottagningar trodde man först att den bortdomnade armen berodde på diskbråck. Till slut hänvisades jag till en neurolog, och efter att ha genomgått lumbalpunktion fick jag min MS-diagnos, ca sex månader efter mitt första symptom.

Hur utvecklade sig sjukdomen sen?

–I början fick jag ett stort skov som höll i sig i tre veckor. Då kände jag inte av min kropp alls, utom huvudet och höger arm – det var som om resten av kroppen inte fanns. Jag kunde ligga och titta på min hand, men hade ingen känsel i den. Det var väldigt jobbigt, men jag försökte att inte göra så stor grej av det. Jag fortsatte promenera den ca 40 minuter långa promenaden till och från jobbet, men behövde nu titta ner på fötterna för att se var jag satte dem, eftersom jag inte kände dem längre. Än idag känns det som om jag släpar ena benet efter mig fastän jag inte gör det – får man ett skov går det sällan tillbaks till 100%.

”Jämfört med många andra med MS har jag haft världens tur”

 

Hur påverkar din MS dig idag?

–Jag har en mild variant av MS så jag upplever inga större fysiska problem. Sjukdomen märks främst av att jag har konstant värk, det känns också som om jag hela tiden släpar vänsterbenet efter mig, fast jag inte gör det. Så jag måste ta i mer för att ta mig fram. Men medicinen har gjort att jag sluppit större skov.
Jämfört med många andra med MS tycker jag att jag har jag haft världens tur. Jag har en väninna med en mycket aggressivare variant av MS, hon sitter i rullstol och har drabbats väldigt fysiskt av sin sjukdom. Hon och jag har egentligen två helt olika sjukdomar – de bara heter samma sak på pappret.

Hur gick dina tankar kring att bli gravid med MS?

–Jag har funderat mycket på hur kroppen ska klara av att föda barn. Kommer jag att orka? Min MS gör att jag ju snabbt blir trött av ansträngning, och att föda barn är väl typ det mest ansträngande en människa kan göra. Tidigare tänkte jag egentligen inte särskilt mycket på hur sjukdomen kan påverka min graviditet, det har kommit mer nu när jag fått stor gravidmage. Innebär min MS att jag exempelvis kommer behöva göra kejsarsnitt? Kommer jag få jätteont, kommer det ta längre tid för mig att återhämta mig och kommer jag behöva vara sjukskriven efter förlossningen?
Jag försöker undvika att aktivt tänka på det för mycket och läsa en massa om MS på nätet. Läser man för mycket om sjukdomen blir man bara ledsen. Det finns så många hemska saker som kan hända, och då vill jag hellre vara lyckligt ovetandes, och så får jag hantera det när det kommer.

Hur gör du med medicinering under graviditeten?

–Nu när jag är gravid har jag fått sluta ta min MS-medicin. Jag var lite orolig inför att sluta medicinera, för jag har tagit medicin sedan jag fick diagnosen för sex år sedan. Men det har gått ganska bra. Jag märker lite mer smärta nu utan medicinen, framförallt i benen. Jag har hört att många som har MS och är gravida upplever att deras symptom minskar under graviditeten.

Hur påverkar sjukdomen ditt jobb?

–Jag arbetar ju på kontor och har också haft förmånen att kunna jobba hemma dagar när sjukdomen varit för tung. Jag blir väldigt trött av att vara på kontoret en hel vecka i sträck, så numera jobbar jag hemifrån varje onsdag. Då sitter jag hemma i soffan och jobbar istället, och onsdagarna blir en dag då kroppen får vila upp sig. Mina återhämtningsdagar gör att jag blir mycket piggare resten av veckan.

Tar du hand om din kropp på något annat sätt?

–Nä, jag borde nog träna mer men jag är så usel på det. Jag försöker verkligen, men lyckas inte komma igång med det. Jag förstår ju att min MS skulle bli mycket bättre om jag tränade.

Genom ditt förhållande så har du ju bonusbarn varannan vecka, hur är det att komma hem till barn efter jobbet med MS?

–Det gick faktiskt lätt att vänja sig, förmodligen för att jag verkligen älskar dem och tycker om att ha dem omkring mig och göra saker tillsammans med dem. Det är klart att jag ibland kan bli utmattad av att ha folk omkring mig på kvällarna, men vi har barnen varannan vecka så därefter får vi en vecka att vila upp oss på.
Samtidigt som jag kan bli trött finns det många fördelar med att ha barn runt omkring sig. När barnen är runtomkring tänker man ju inte lika mycket på sina egna problem — man blir inte lika gnällig när barn är i närheten, haha.
Vi får också bättre rutiner hemma när barnen är här; varje kväll ska det läsas läxor och vi sätter ihop ett matschema med varierad kost i förväg. De veckor när barnen inte är här blir min man och jag mindre strukturerade, då står vi ofta och gapar framför kylskåpet vid middagstid och frågar ”vad ska vi äta ikväll”. Som MS-sjuk tror jag också att det är nyttigt att ha rutiner — det är bra att äta på fasta tider, få i sig näringsrik mat och sova på regelbundna tider.

 

Biogen-03530 oktober 2022
Senast uppdaterad: 2022-10-19

 

Läs mer

Det tog 35 år att få en MS-diagnos

När Caj Selvin var 27 år drabbades han av en halvsides förlamning. Han sökte vård och läkaren menade att han fått ett virus på balansnerven.

Läs mer
"Ridning är den bästa sjukgymnastiken vid MS"

37 år med MS, ständig värk från en tidigare ryggskada och migrän. För Lena Fryxell har envisheten varit en stor hjälp.

Läs mer
Daniel vågade inte berätta om sin sjukdom på åtta år

Han väntade åtta år med att berätta öppet om sin sjukdom.

Läs mer
MS gav entreprenören Henning ett helt nytt liv

Mitt i ett aktivt liv med framgångsrika affärer, resor, segling, löpning och squash slog diagnosen ned som en bomb. 

Läs mer
Vägen till ett efterlängtat barn

Lisa 41 år berättar om vägen från singellivet till familjelivet. Om resan från att först inte vilja ha barn, till att längta efter barn men att då inte kunna bli gravid.

Läs mer
"Jag fortsätter hellre att klättra, än att slå mig till ro"

Tolv år med MS hindrar inte Martina Olofsson från att hela tiden testa nya saker.

Läs mer
"Man ska inte låta bli att skaffa barn bara för att man har MS"

Jenny Silfverberg är 40 år, bor i Enhörna och har tre barn. Hon har tidigare arbetat på ett läkemedelsbolag men har nu bytt...

Läs mer
Film - vi har ju sagt att vi ska kämpa

En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos. 

Se filmen
Bengt Edvinsson: "MS-sjuka är mer empatiska"

Genom priset ”Årets arbetsgivare” lyfter MS-fonden varje år fram arbetsgivare som arbetar föredömligt med anställda som har MS.

Läs mer
Film: Rikard Furusten

En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."

Se filmen
Intervju: Att ha MS och söka jobb

Vad ska man tänka på när man söker jobb och har MS? Ska man berätta för chefen på intervjun eller inte?

Läs mer
Som att vara fast i en torktumlare

Malins ögon lyser av energi och livslust, men den historia hon berättar om hur MS har påverkat henne och hennes liv, säger något helt annat.

Läs mer
Skovet på Sylarna som förändrade allt

Under en fjälledarutbildning på väg mot Sylarna i vinande snöstorm sinade orken och styrseln i ben och armar. 

Läs mer
Film - Malin Schulz

”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?”

Se filmen
Bo König - jag springer för att jag kan!

Från frisk till MS-diagnos och rollator på något år, men så vände det igen och idag springer Bo König en mil ett par gånger i veckan. 

Läs mer
Livet med MS gav Helena en ny passion

Det här är historien om hur Helena hittade sin passion när hon var som allra sjukast i sin MS. 

Läs mer
Rikard Furusten ser ljust på livet

Rikard Furusten är VD för en hälsokostkedja men själv har han MS. Ändå är Rikard Furusten glad och positiv för det mesta. 

Läs mer
Annika får energi av att möta människor

Hon har lockig page, blåa osminkade ögon och starka, solbrända armar. 

Läs mer
En dans för livet

Med stolthet i blicken, klackstamp och rytmiska handklapp rör sig Ingegerd Moberg över dansgolvet.

Läs mer
Hans Sjöberg

Hans Sjöberg teaterregissör, manusförfattare och konstnärlig ledare för Teater Kattma.

Läs mer
Motgång blev framgång med hjälp av MS-rehab

Coachen och personliga tränaren, Jenny Ström berättar hur hon var jätteduktig på att hjälpa andra men kass på att hjälpa sig själv när hon behövde det som mest.

Läs mer
När rullstolen blev en befrielse

- Det är inte synd om mig för att jag sitter i rullstol, för om jag inte hade haft rullen till hjälp, då hade jag fått släpa mig fram och nöta hål i jeansen. 

Läs mer
”Sofia, det är hon som springer så snabbt”

När Sofia Norgren fick diagnosen multipel skleros, MS drabbades hon av en bottenlös sorg. 

Läs mer
”Jag ville bli stark som en björn”

Det finns verkligen inget positivt med MS. Men om man måste se det från den positiva sidan, så gav den mig viljan att bli stark som en björn. Den viljan hade inte kommit utan sjukdomen.

Läs mer
”Jag är glad att jag inte fick diagnosen tidigare”

Mathias Ringblom berättar om sin MS-resa och om allt han inte hade gjort om han vetat att han hade MS.

Läs mer