37 år med MS, ständig värk från en tidigare ryggskada och migrän. För Lena Fryxell har envisheten varit en stor hjälp. Men det är ridningen och hästarna som får henne att känna sig som 18 år och inte som sina verkliga 63.
Några signaler går fram innan Lena Fryxell svarar. Rösten är pigg och tonen är positiv. Jag ska senare få veta att en aktivitet om dagen är vad hennes energi räcker till. Det här samtalet kommer alltså bli dagens aktivitet.
Vi börjar med att gå tillbaka i tiden till år 1983 då Lena var 25 år och precis hade fött sitt andra barn. Hon får en synnervsinflammation som leder till diagnosen multipel skleros, MS. Sedan kommer skoven återkommande genom åren. Först med droppfoten ”släphasen” och cirka tio år senare med talsvårigheter och därefter, 1996 förlamning i ena sidan som medför att Lena får sitta i rullstol.
Under en kort period i mitten av nittiotalet tag Lena läkemedel mot sin MS, men sedan dess har hon inte tagit någon behandling.
År 2002 drabbades hon av ännu ett kraftigt skov. Det ledde åter till förlamning av vänster sida och den här gången var det omöjligt att fortsätta arbeta. Lena gick i förtidspension. Då var hon 46 år.Till en början arbetade Lena som läkarsekreterare och efter magisterexamen tillträdde hon en chefstjänst som klinikassistent på heltid.
Från att ha värderat arbetet högt och att ha arbetat sig genom alla skov och på heltid dessutom, blir nu pensionen en stor förändring. I samband med insjuknandet och pensioneringen går Lena in i en depression. Medicinering sätts in, en medicin hon behöver ta under 15 års tid. Depressionen följs av enorma koncentrationssvårigheter och stresskänslighet. Hon kan inte läsa, räkna eller skriva. Hon får lära om saker som hon tidigare kunnat klara av att göra i sömnen. Som att sätta på tvättmaskinen. Hon menar själv att problemen kom till följd av den hjärnskada hon har på grund av sin MS och att hon var i ett bedrövligt skick.
Nu föreslår hennes syster att Lena ska skaffa hund och snart flyttar rottweilerhanen Vito in i familjen, en 55 kilos bjässe som behöver mycket motion. Efter honom kommer tiken Vilma som idag är 7 år.
Livet med hund har medfört nya rutiner och Lena börjar sina dagar klockan 07.00 med en timmes promenad med hunden, innan hon äter sin frukost. Varje dag gör hon sjukgymnastik och yoga för att få bukt med stelheten. Hon menar att det är viktigt att hålla sig i så bra trim som möjligt genom motion och rörelse.
Jag frågar vad träningen betytt för henne och det blir tyst några sekunder, sedan svarar hon fundersamt:
– Jag tror faktiskt inte att jag hade levt idag om jag inte hade tränat.
Ett par år senare kommer systern åter med råd. Hon föreslår att Lena skulle ta upp ridningen igen. Lena tvekar inte, hon hade ju haft häst i sin ungdom.
När Lena börjar rida är hon svag i vänster sida och helt sned i kroppen. Hon får ha ena stigbygeln mycket högre upp än den andra och hästen får kompensera att hon sitter snett.
– Det var krävande i början men jag hade en fantastisk instruktör som jobbade med centrerad ridning*, berättar Lena.
Genom ridningen tränar hon balans och huvud. Det är bra bålträning och hon måste vara helt fokuserad. Alla delar av kroppen påverkas genom att hela skelettet är i rörelse, förklarar hon. Fördelarna verkar oändliga och Lenas röst sprudlar när hon pratar om ridningen och den glädje och livskvalitet som den och hästarna ger.
– Samspelet man får med hästarna, det finns inget härligare!
Hon beskriver känslan av att komma in i stallet med doften och ljudet av tjugo hästar som står och tuggar.
Ridning ger följande vinster vid MS – enligt Lena:En aktivitet som ger energi Ger/förbättrar/ökar:
|
Många av de dagliga aktiviteterna tar av Lenas energi, som att bli intervjuad i telefon. Men ridningen ger energi, den fyller på och får henne att känna sig pigg. Och Lena berättar att ingen sjukgymnastik i världen kan ge den känslan som hon har när hon sitter av. Till och med den ständiga värken i ryggen lindras av ridningen.
– Jag känner mig som 18 år när jag stiger av hästryggen.
Hon har fortfarande en stigbygel som är kortare än den andra. Men hon är inte sned längre.
Hon har byggt upp styrka och balans, även om det har tagit flera år. Och trots att hon fortfarande har lite svaghet i vänster sida, är svag i fingrarna, har krypningar i ben och armar på kvällarna, ständig värk i ryggen och migrän, svarar Lena ändå, utan att tveka, när jag frågar hur hon mår:
– Bra, jättebra!
Handikappanpassad ridskolaLena har engagerat sig i sitt stall och sitter med i styrelsen i Hallsbergs ridklubb som sekreterare (till en början med visst stöd eftersom hon har haft svårt att skriva). Hon skickade själv in en ansökan till Allmänna arvsfonden och fick projektpengar till ett nytt handikappanpassat ridhus. Det krävdes flera möten och tappra försök innan även kommunen till sist gick med på att gå in ekonomiskt och stödja satsningen på ridskolan. Lena är projektledare för det nya ridhuset och här ska personer med funktionshinder kunna rida. Hon berättar att de kommer ha ramp, handikapptoaletter, kafeteria, läktare, plats för övernattning och konferensrum. Mellan alla de här platserna ska man kunna förflytta sig med rullstol. Lena menar att man kan rida med vilket funktionshinder som helst. Hon har sett alla varianter och berättar att sitta på hästryggen ger samma känsla som att gå själv. För någon som sitter i rullstol, kan detta vara helt magiskt. Med en ramp tar man sig upp på hästryggen och kan i princip ligga där, om det är så. Många ridskolor erbjuder ridning för funktionshindrade. För att kunna erbjuda handikappridning på en ridskola behövs utbildad personal (Ridsportförbundets ledarutbildning Funktionsnedsättning & Delaktighet) samt lugna, stabila och tåliga hästar som inte är lättskrämda.
|
* Centrerad ridning handlar om att bli ”ett med hästen”, genom rätt tyngdpunkt i sadeln, andning och kroppskontroll samt att ha en klar tanke. Metoden grundades av Sally Swift som även skrivit flera böcker om metoden.
Text: Louise Candert
Foton: Privat
Biogen-03530 oktober 2022
Senast uppdaterad: 2022-10-19
När Caj Selvin var 27 år drabbades han av en halvsides förlamning. Han sökte vård och läkaren menade att han fått ett virus på balansnerven.
Han väntade åtta år med att berätta öppet om sin sjukdom.
Mitt i ett aktivt liv med framgångsrika affärer, resor, segling, löpning och squash slog diagnosen ned som en bomb.
Lisa 41 år berättar om vägen från singellivet till familjelivet. Om resan från att först inte vilja ha barn, till att längta efter barn men att då inte kunna bli gravid.
Tolv år med MS hindrar inte Martina Olofsson från att hela tiden testa nya saker.
Lisa är 40 år och bor i Bromma utanför Stockholm. Hon jobbar som HR-assistent om dagarna och hennes stora fritidsintresse är att sjunga i en pop- och schlagerkör där hon är sopran.
Jenny Silfverberg är 40 år, bor i Enhörna och har tre barn. Hon har tidigare arbetat på ett läkemedelsbolag men har nu bytt...
En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos.
Genom priset ”Årets arbetsgivare” lyfter MS-fonden varje år fram arbetsgivare som arbetar föredömligt med anställda som har MS.
En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."
Vad ska man tänka på när man söker jobb och har MS? Ska man berätta för chefen på intervjun eller inte?
Malins ögon lyser av energi och livslust, men den historia hon berättar om hur MS har påverkat henne och hennes liv, säger något helt annat.
Under en fjälledarutbildning på väg mot Sylarna i vinande snöstorm sinade orken och styrseln i ben och armar.
”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?”
Från frisk till MS-diagnos och rollator på något år, men så vände det igen och idag springer Bo König en mil ett par gånger i veckan.
Det här är historien om hur Helena hittade sin passion när hon var som allra sjukast i sin MS.
Rikard Furusten är VD för en hälsokostkedja men själv har han MS. Ändå är Rikard Furusten glad och positiv för det mesta.
Hon har lockig page, blåa osminkade ögon och starka, solbrända armar.
Med stolthet i blicken, klackstamp och rytmiska handklapp rör sig Ingegerd Moberg över dansgolvet.
Hans Sjöberg teaterregissör, manusförfattare och konstnärlig ledare för Teater Kattma.
Coachen och personliga tränaren, Jenny Ström berättar hur hon var jätteduktig på att hjälpa andra men kass på att hjälpa sig själv när hon behövde det som mest.
- Det är inte synd om mig för att jag sitter i rullstol, för om jag inte hade haft rullen till hjälp, då hade jag fått släpa mig fram och nöta hål i jeansen.
När Sofia Norgren fick diagnosen multipel skleros, MS drabbades hon av en bottenlös sorg.
Det finns verkligen inget positivt med MS. Men om man måste se det från den positiva sidan, så gav den mig viljan att bli stark som en björn. Den viljan hade inte kommit utan sjukdomen.
Mathias Ringblom berättar om sin MS-resa och om allt han inte hade gjort om han vetat att han hade MS.