Hans Sjöberg teaterregissör, manusförfattare och konstnärlig ledare för Teater Kattma. När Hans Sjöberg var ung fruktade han bara en sak- att bli handikappad. Men så hände det värsta, han fick MS. I dag har ”svagheten” blivit hans främsta styrka som teaterregissör och människa. Han har lärt sig att allt är möjligt.
På scenen står en professor i vit rock och ritar perfekta formler för hur allt fungerar.
Men så fylls scenen av personer som haltar, åker rullstol eller har svårt med talet, alla med sin egen version av verkligheten. Professorns perfekta världsbild rämnar, för tänk om ALLA HAR FEL?
En tanke som också rymmer möjligheten att ta reda på vad man verkligen tror på. Vad regissören och manusförfattaren Hans Sjöberg tror råder det inga tvivel om.
-Jag tror att allt är möjligt!
Berättelsen om Hans Sjöberg börjar en februaridag för 52 år sedan. Hans växte upp med sina hårt arbetande farföräldrar på Söder i Stockholm. De stod för trygghet. Från sina frånvarande föräldrar ärvde han en rastlöshet som tog sig uttryck i att Hans flyttade hemifrån endast 15 år gammal och läste in gymnasiet på komvux för att det skulle gå fortare. Han ville snabbt bli vuxen. Vid 19 for han till Paris och studerade teater, mim och akrobatik.
-Jag var väldigt fysisk, gjorde baklängesvolter och tävlade i sprinterlopp. Det är min läggning.
Under några år arbetade han som skådespelare innan han i början av 1990-talet sadlade om, började skriva och utbildade sig till regissör och dramatiker.
-Mest har jag dock lärt mig genom att pröva och göra.
Det har varit många vändningar i Hans Sjöbergs liv, inte minst på det privata planet. Han har varit gift och skild tre gånger. 1985 flyttade han ut i skogen i Dalarna med sin första hustru. De arbetade ihop med dockteater. Hon gjorde dockorna och scenografin och han skrev berättelserna och spelade mot dockorna.
-Jag fick perspektiv på livet bortom Paris och Stockholm, säger Hans. Från människorna som bodde i skogarna fick jag nya berättelser.
Paret skilde sig 1990, men den rödlätta mannen med sitt omättliga behov av rörelse och förändring blev blixtförälskad och gifte snabbt om sig.
-Det var kanske inte så klokt, jag var inne i en expansiv fas i mitt skapande och var nästan aldrig hemma. Jag gjorde bland annat tv-serien Gränsland och turnerade med teater.
Under åren 1994-1999 var Hans teaterchef på Länsteatern i Dalarna. Han började känna sig trött och utbränd, fick konstiga yrselanfall och domningar.
-Jag trodde att jag fått en hjärntumör, så när jag fick MS-diagnosen 1999 blev jag inte förvånad, berättar Hans.
När chefskontraktet löpte ut beslöt han sig för att starta Teater Kattma och arbeta som frilansande teaterregissör.
-Jag tror att varje människa är menad att göra något speciellt. Att vara teaterchef och gift var stickspår för mig.
I början erkände han inte för omgivningen att han var sjuk. Han såg MS som ett svaghetstecken. Men han har lärt sig be om hjälp och spara på krafterna.
- Att ha MS har gett mig en pusselbit till i livet. Jag skriver bättre saker sedan jag blev sjuk. Jag har alltid haft ett bra självförtroende, men jag har blivit lite mer empatiskt ödmjuk än jag var innan.
Hans menar att MS har tydliggjort meningen med hans liv. Att tiden inte är lika lång längre. Han prioriterar sin tid och vilka han umgås med.
-Jag är en ärligare människa nu. Men jag kan känna en aning stress över att jag nog inte kommer att hinna ge liv åt alla berättelser som kommer till mig, säger Hans och beskriver processen.
-Berättelserna väljer mig. Jag har ofta en plan, men så händer något. Karaktärerna jag skriver om får eget liv. Jag har ett extremt flöde, inget stopp, aldrig skrivkramp. I arbetet har jag ingen rädsla alls.
I den nu aktuella pjäsen ”Alla har fel” har 18 av de 20 skådespelarna något slags funktionshinder, från knappt synliga till grava handikapp. Men trots att Hans möttes av kommentarer som att ”det där kommer aldrig att gå”, ” de är för sköra”, ”de förstår inte vad som krävs”, så tvekade han aldrig.
-Det triggade mig bara ännu mer, säger Hans. Mitt koncept är att jag tror på folk, det här kommer de att fixa.
Varje berättelse har en ny infallsvinkel men genom allt Hans Sjöberg skapar löper en röd tråd.
-Jag vill beskriva resan genom livet och vad det är som får oss att fortsätta hoppas och kämpa. Den utmaningen intresserar mig.
Faktaruta:
Teater Kattma har ett kulturstrategiskt uppdrag för Västra Götalands-regionens kulturnämnd 2013-2015 - att vidareutveckla en integrerad teater med skådespelare med och utan funktionshinder. Hittills har man gett bland annat Bländade 2012, Allting finns 2013 och Alla har fel 2014.
Hans Sjöberg bor och verkar i Göteborg sedan 2009. Tvåan i Majorna vimlar av katter och rävar, i form av fotografier, prydnadsföremål och kramdjur. Hans älskar katter men identifierar sig med räven. Lars von Triers dogma-filmer har fått bidra till ändelsen på Kattma.
TEXT: Anna Rehnberg
När Caj Selvin var 27 år drabbades han av en halvsides förlamning. Han sökte vård och läkaren menade att han fått ett virus på balansnerven.
37 år med MS, ständig värk från en tidigare ryggskada och migrän. För Lena Fryxell har envisheten varit en stor hjälp.
Han väntade åtta år med att berätta öppet om sin sjukdom.
Mitt i ett aktivt liv med framgångsrika affärer, resor, segling, löpning och squash slog diagnosen ned som en bomb.
Lisa 41 år berättar om vägen från singellivet till familjelivet. Om resan från att först inte vilja ha barn, till att längta efter barn men att då inte kunna bli gravid.
Tolv år med MS hindrar inte Martina Olofsson från att hela tiden testa nya saker.
Lisa är 40 år och bor i Bromma utanför Stockholm. Hon jobbar som HR-assistent om dagarna och hennes stora fritidsintresse är att sjunga i en pop- och schlagerkör där hon är sopran.
Jenny Silfverberg är 40 år, bor i Enhörna och har tre barn. Hon har tidigare arbetat på ett läkemedelsbolag men har nu bytt...
En gård, ett äktenskap, tre barn och så ja, en MS-diagnos.
Genom priset ”Årets arbetsgivare” lyfter MS-fonden varje år fram arbetsgivare som arbetar föredömligt med anställda som har MS.
En leverantör sa en gång, Rikard, jag tänker inte på att du är sjuk trots att du sitter i rullstol. Det är den finaste komplimangen jag någonsin fått."
Vad ska man tänka på när man söker jobb och har MS? Ska man berätta för chefen på intervjun eller inte?
Malins ögon lyser av energi och livslust, men den historia hon berättar om hur MS har påverkat henne och hennes liv, säger något helt annat.
Under en fjälledarutbildning på väg mot Sylarna i vinande snöstorm sinade orken och styrseln i ben och armar.
”Nämen Malin, jaha, så du ska ta dig upp på Kilimanjaro? Det kan väl inte vara bra? Hur ska det gå med din MS?”
Från frisk till MS-diagnos och rollator på något år, men så vände det igen och idag springer Bo König en mil ett par gånger i veckan.
Det här är historien om hur Helena hittade sin passion när hon var som allra sjukast i sin MS.
Rikard Furusten är VD för en hälsokostkedja men själv har han MS. Ändå är Rikard Furusten glad och positiv för det mesta.
Hon har lockig page, blåa osminkade ögon och starka, solbrända armar.
Med stolthet i blicken, klackstamp och rytmiska handklapp rör sig Ingegerd Moberg över dansgolvet.
Coachen och personliga tränaren, Jenny Ström berättar hur hon var jätteduktig på att hjälpa andra men kass på att hjälpa sig själv när hon behövde det som mest.
- Det är inte synd om mig för att jag sitter i rullstol, för om jag inte hade haft rullen till hjälp, då hade jag fått släpa mig fram och nöta hål i jeansen.
När Sofia Norgren fick diagnosen multipel skleros, MS drabbades hon av en bottenlös sorg.
Det finns verkligen inget positivt med MS. Men om man måste se det från den positiva sidan, så gav den mig viljan att bli stark som en björn. Den viljan hade inte kommit utan sjukdomen.
Mathias Ringblom berättar om sin MS-resa och om allt han inte hade gjort om han vetat att han hade MS.